Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803454

Zaštitini učinak polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na oksidacijski stres i hiperkolesterolemiju


Mirna Dora
Zaštitini učinak polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na oksidacijski stres i hiperkolesterolemiju, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštitini učinak polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na oksidacijski stres i hiperkolesterolemiju
(Protective effects of polyphenols from wine and wine sediment on oxidative stress and hypercholesterolemia)

Autori
Mirna Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2013

Stranica
40

Mentor
Irena Landeka Jurčević

Ključne riječi
polifenoli; crno vino; talog nakon pretakanja crnog vina; oksidacijski stres; lipidna peroksidacija
(polyphenols; black wine; residue after decanting red wine; oxidative stress; lipid peroxidation)

Sažetak
Slobodni radikali nastali oksidacijskim stresom često napadaju masne kiseline, posebice višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA), posljedica čega je lipidna peroksidacija. Najzaslužnijima za zdravstvene učinke vina smatraju se polifenoli – skupina organskih spojeva koji imaju antioksidacijsko djelovanje, odnosno smanjuju oksidacijski stres. U procesu proizvodnje crnog vina vrši se pretakanje pri čemu na dnu bačve zaostaje talog za koji pretpostavljamo da ima sastav i svojstva slična pretočenom vinu, odnosno da je bogat polifenolima. U ovom istraživanju proučavan je učinak resveratrola, crnog vina i talog zaostao nakon pretakanja crnog vina u serumu i jetri CBA miša koji su bili na normalnom režimu prehrane i onih podvrgnutih aterogenoj prehrani. Na kraju tretmana u jetri su analizirani enzimi malat dehidrogenaza (MDH), karnitin-acetil transferaza (KAT) i reducirani glutation (GSH) te glavni produkt lipidne peroksidacije malonil diadehid (MDA). Rezultati su pokazali da resveratrol, crno vino i talog imaju značajan antioksidacijski učinak i time smanjuju stupanj lipidne peroksidacije u svim skupinama miševa bez obzira na režim prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antun Dora (autor)

Avatar Url Irena Landeka Jurčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mirna Dora
Zaštitini učinak polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na oksidacijski stres i hiperkolesterolemiju, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mirna Dora (2013) 'Zaštitini učinak polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na oksidacijski stres i hiperkolesterolemiju', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {40}, keywords = {polifenoli, crno vino, talog nakon pretakanja crnog vina, oksidacijski stres, lipidna peroksidacija}, title = {Za\v{s}titini u\v{c}inak polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na oksidacijski stres i hiperkolesterolemiju}, keyword = {polifenoli, crno vino, talog nakon pretakanja crnog vina, oksidacijski stres, lipidna peroksidacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {40}, keywords = {polyphenols, black wine, residue after decanting red wine, oxidative stress, lipid peroxidation}, title = {Protective effects of polyphenols from wine and wine sediment on oxidative stress and hypercholesterolemia}, keyword = {polyphenols, black wine, residue after decanting red wine, oxidative stress, lipid peroxidation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font