Pregled bibliografske jedinice broj: 803454
Zaštitini učinak polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na oksidacijski stres i hiperkolesterolemiju
Zaštitini učinak polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na oksidacijski stres i hiperkolesterolemiju, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštitini učinak polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na oksidacijski stres i hiperkolesterolemiju
(Protective effects of polyphenols from wine and wine sediment on oxidative stress and hypercholesterolemia)
Autori
Mirna Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2013
Stranica
40
Mentor
Irena Landeka Jurčević
Ključne riječi
polifenoli; crno vino; talog nakon pretakanja crnog vina; oksidacijski stres; lipidna peroksidacija
(polyphenols; black wine; residue after decanting red wine; oxidative stress; lipid peroxidation)
Sažetak
Slobodni radikali nastali oksidacijskim stresom često napadaju masne kiseline, posebice višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA), posljedica čega je lipidna peroksidacija. Najzaslužnijima za zdravstvene učinke vina smatraju se polifenoli – skupina organskih spojeva koji imaju antioksidacijsko djelovanje, odnosno smanjuju oksidacijski stres. U procesu proizvodnje crnog vina vrši se pretakanje pri čemu na dnu bačve zaostaje talog za koji pretpostavljamo da ima sastav i svojstva slična pretočenom vinu, odnosno da je bogat polifenolima. U ovom istraživanju proučavan je učinak resveratrola, crnog vina i talog zaostao nakon pretakanja crnog vina u serumu i jetri CBA miša koji su bili na normalnom režimu prehrane i onih podvrgnutih aterogenoj prehrani. Na kraju tretmana u jetri su analizirani enzimi malat dehidrogenaza (MDH), karnitin-acetil transferaza (KAT) i reducirani glutation (GSH) te glavni produkt lipidne peroksidacije malonil diadehid (MDA). Rezultati su pokazali da resveratrol, crno vino i talog imaju značajan antioksidacijski učinak i time smanjuju stupanj lipidne peroksidacije u svim skupinama miševa bez obzira na režim prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb