Pregled bibliografske jedinice broj: 803453
Utjecaj polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na sastav lipoproteina u CBA miša
Utjecaj polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na sastav lipoproteina u CBA miša, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803453 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na sastav lipoproteina u CBA miša
(Effect of polyphenols from wine and wine sediment on lipoprotein composition in CBA mouse)
Autori
Marija Petras
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2013
Stranica
41
Mentor
Irena Landeka Jurčević
Ključne riječi
polifenoli; crno vino; talog nakon pretakanja crnog vina; lipoproteini
(polyphenols; black wine; red wine lees; lipoproteins)
Sažetak
Lipidi su organski spojevi koji imaju važnu ulogu u sastavu ljudskog tijela i odvijanju mnogih metaboličkih procesa te su izvor energije i esencijalnih nutrijenata. Netopivi su u vodi pa se u plazmi transportiraju u sklopu velikih makromolekularnih kompleksa koji se nazivaju lipoproteini. Lipoproteini (LP) su kompleksi lipida i jedne posebne grupe proteina, apolipoproteina (apo). Klasificiraju se na temelju gustoće, odnosa lipida i apolipoproteina na: hilomikrone, lipoproteine vrlo niske gustoće (VLDL), lipoproteine srednje gustoće (IDL), lipoproteine niske gustoće (LDL) i lipoproteine velike gustoće (HDL). U procesu proizvodnje crnog vina vrši se pretakanje pri čemu na dnu bačve zaostaje talog za koji pretpostavljamo da ima sastav i svojstva slična pretočenom vinu, odnosno da je bogat polifenolima. U ovom radu proučavan je učinak resveratrola, crnog vina i taloga zaostalog nakon pretakanja crnog vina u serumu miševa koji su bili na normalnom režimu prehrane i onih podvrgnutih aterogenoj prehrani. Na kraju tretmana serum je podvrgnut analizama ukupnih triglicerida, kolesterola, HDL-kolesterola i LDL-kolesterola. Ovim radom potvrđuje se da polifenoli iz vina i taloga koji zaostaje nakon pretakanja vina kao i resveratrol pokazuju značajne pozitivne učinke na kardiovaskularni sustav, uglavnom povećanjem HDL-kolesterola i smanjenjem oksidacije LDL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Landeka Jurčević
(mentor)