Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803453

Utjecaj polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na sastav lipoproteina u CBA miša


Marija Petras
Utjecaj polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na sastav lipoproteina u CBA miša, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803453 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na sastav lipoproteina u CBA miša
(Effect of polyphenols from wine and wine sediment on lipoprotein composition in CBA mouse)

Autori
Marija Petras

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2013

Stranica
41

Mentor
Irena Landeka Jurčević

Ključne riječi
polifenoli; crno vino; talog nakon pretakanja crnog vina; lipoproteini
(polyphenols; black wine; red wine lees; lipoproteins)

Sažetak
Lipidi su organski spojevi koji imaju važnu ulogu u sastavu ljudskog tijela i odvijanju mnogih metaboličkih procesa te su izvor energije i esencijalnih nutrijenata. Netopivi su u vodi pa se u plazmi transportiraju u sklopu velikih makromolekularnih kompleksa koji se nazivaju lipoproteini. Lipoproteini (LP) su kompleksi lipida i jedne posebne grupe proteina, apolipoproteina (apo). Klasificiraju se na temelju gustoće, odnosa lipida i apolipoproteina na: hilomikrone, lipoproteine vrlo niske gustoće (VLDL), lipoproteine srednje gustoće (IDL), lipoproteine niske gustoće (LDL) i lipoproteine velike gustoće (HDL). U procesu proizvodnje crnog vina vrši se pretakanje pri čemu na dnu bačve zaostaje talog za koji pretpostavljamo da ima sastav i svojstva slična pretočenom vinu, odnosno da je bogat polifenolima. U ovom radu proučavan je učinak resveratrola, crnog vina i taloga zaostalog nakon pretakanja crnog vina u serumu miševa koji su bili na normalnom režimu prehrane i onih podvrgnutih aterogenoj prehrani. Na kraju tretmana serum je podvrgnut analizama ukupnih triglicerida, kolesterola, HDL-kolesterola i LDL-kolesterola. Ovim radom potvrđuje se da polifenoli iz vina i taloga koji zaostaje nakon pretakanja vina kao i resveratrol pokazuju značajne pozitivne učinke na kardiovaskularni sustav, uglavnom povećanjem HDL-kolesterola i smanjenjem oksidacije LDL.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Landeka Jurčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marija Petras
Utjecaj polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na sastav lipoproteina u CBA miša, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marija Petras (2013) 'Utjecaj polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na sastav lipoproteina u CBA miša', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {41}, keywords = {polifenoli, crno vino, talog nakon pretakanja crnog vina, lipoproteini}, title = {Utjecaj polifenola iz vina i taloga koji nastaje tijekom pretakanja vina na sastav lipoproteina u CBA mi\v{s}a}, keyword = {polifenoli, crno vino, talog nakon pretakanja crnog vina, lipoproteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {41}, keywords = {polyphenols, black wine, red wine lees, lipoproteins}, title = {Effect of polyphenols from wine and wine sediment on lipoprotein composition in CBA mouse}, keyword = {polyphenols, black wine, red wine lees, lipoproteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font