Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803445

BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.) I BRUSNICA(Vaccinium macrocarpon L.) KAO POTENCIJALNI IZVOR ANTIOKSIDANSA


Vjeran Mihalič
BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.) I BRUSNICA(Vaccinium macrocarpon L.) KAO POTENCIJALNI IZVOR ANTIOKSIDANSA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.) I BRUSNICA(Vaccinium macrocarpon L.) KAO POTENCIJALNI IZVOR ANTIOKSIDANSA
(BLUEBERRIES (Vaccinium myrtillus L.) AND CRANBERRIES (Vaccinium macrocarpon L.) AS A POTENTIAL SOURCE OF ANTIOXIDANTS)

Autori
Vjeran Mihalič

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.02

Godina
2013

Stranica
34

Mentor
Irena Landeka Jurčević

Ključne riječi
borovnica; brusnica; antioksidansi; peroksidacija lipida
(blueberry; cranberry; antioxidants; lipid peroxidation)

Sažetak
Reaktivni radikali kisika (ROS) stvaraju se tijekom različitih patoloških procesa u povećanim koncentracijama. Oni su uzrok peroksidacije lipida i oksidacije DNA i proteina zbog svoje visoke kemijske reaktivnosti. Međutim, mehanizmi antioksidacijske zaštite, uključujući različite antioksidacijske enzime, sprječavaju oštećenja tkiva i druge komplikacije povezane s ROS-om. U normalnim biološkim uvjetima, molekula kisika neenzimatskom oksidacijom povremeno oduzima elektrone drugim molekulama, što uzrokuje nastanak slobodnih radikala. Unutarstanični i izvanstanični antioksidansi uklanjanjem reaktivnih spojeva kisika i dušika smanjuju mogućnost oksidacijskoga oštećenja lipidnih molekula. U organizmu postoji nekoliko skupina antioksidacijskih enzima uključujući superoksid dismutazu (SOD) za uklanjanje superoksidnoga radikala i katalaza (CAT), te glutation peroksidazu (GPx) za uklanjanje vodikova peroksida i organskih peroksida. Povećana lipidna peroksidacija povećava rizik za razvoj ateroskleroze i drugih upalnih bolesti. Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje izvanredne antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti. Istraživanja su pokazala da su flavonoidi dobri “hvatači” slobodnih radikala, a time imaju važnu ulogu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji kao lijekovi i antioksidansi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Landeka Jurčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vjeran Mihalič
BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.) I BRUSNICA(Vaccinium macrocarpon L.) KAO POTENCIJALNI IZVOR ANTIOKSIDANSA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vjeran Mihalič (2013) 'BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.) I BRUSNICA(Vaccinium macrocarpon L.) KAO POTENCIJALNI IZVOR ANTIOKSIDANSA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {borovnica, brusnica, antioksidansi, peroksidacija lipida}, title = {BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.) I BRUSNICA(Vaccinium macrocarpon L.) KAO POTENCIJALNI IZVOR ANTIOKSIDANSA}, keyword = {borovnica, brusnica, antioksidansi, peroksidacija lipida}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {blueberry, cranberry, antioxidants, lipid peroxidation}, title = {BLUEBERRIES (Vaccinium myrtillus L.) AND CRANBERRIES (Vaccinium macrocarpon L.) AS A POTENTIAL SOURCE OF ANTIOXIDANTS}, keyword = {blueberry, cranberry, antioxidants, lipid peroxidation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font