Pregled bibliografske jedinice broj: 803445
BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.) I BRUSNICA(Vaccinium macrocarpon L.) KAO POTENCIJALNI IZVOR ANTIOKSIDANSA
BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.) I BRUSNICA(Vaccinium macrocarpon L.) KAO POTENCIJALNI IZVOR ANTIOKSIDANSA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BOROVNICA (Vaccinium myrtillus L.) I BRUSNICA(Vaccinium macrocarpon L.) KAO POTENCIJALNI IZVOR ANTIOKSIDANSA
(BLUEBERRIES (Vaccinium myrtillus L.) AND CRANBERRIES (Vaccinium macrocarpon L.) AS A POTENTIAL SOURCE OF ANTIOXIDANTS)
Autori
Vjeran Mihalič
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.02
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Irena Landeka Jurčević
Ključne riječi
borovnica; brusnica; antioksidansi; peroksidacija lipida
(blueberry; cranberry; antioxidants; lipid peroxidation)
Sažetak
Reaktivni radikali kisika (ROS) stvaraju se tijekom različitih patoloških procesa u povećanim koncentracijama. Oni su uzrok peroksidacije lipida i oksidacije DNA i proteina zbog svoje visoke kemijske reaktivnosti. Međutim, mehanizmi antioksidacijske zaštite, uključujući različite antioksidacijske enzime, sprječavaju oštećenja tkiva i druge komplikacije povezane s ROS-om. U normalnim biološkim uvjetima, molekula kisika neenzimatskom oksidacijom povremeno oduzima elektrone drugim molekulama, što uzrokuje nastanak slobodnih radikala. Unutarstanični i izvanstanični antioksidansi uklanjanjem reaktivnih spojeva kisika i dušika smanjuju mogućnost oksidacijskoga oštećenja lipidnih molekula. U organizmu postoji nekoliko skupina antioksidacijskih enzima uključujući superoksid dismutazu (SOD) za uklanjanje superoksidnoga radikala i katalaza (CAT), te glutation peroksidazu (GPx) za uklanjanje vodikova peroksida i organskih peroksida. Povećana lipidna peroksidacija povećava rizik za razvoj ateroskleroze i drugih upalnih bolesti. Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje izvanredne antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti. Istraživanja su pokazala da su flavonoidi dobri “hvatači” slobodnih radikala, a time imaju važnu ulogu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji kao lijekovi i antioksidansi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Landeka Jurčević
(mentor)