Pregled bibliografske jedinice broj: 803444
Utjecaj prehrane i tjelesne aktivnosti na pretilost i lipoproteinski sastav
Utjecaj prehrane i tjelesne aktivnosti na pretilost i lipoproteinski sastav, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803444 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrane i tjelesne aktivnosti na pretilost i lipoproteinski sastav
(Effect of diet and physical activity on obesity and lipoprotein composition)
Autori
Ivana Čigir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2013
Stranica
29
Mentor
Irena Landeka Jurčević
Ključne riječi
prehrana; tjelesna aktivnost; lipoproteini; pretilost; čimbenik rizika
(nutrition; physical activity; lipoproteins; obesity; a risk factor)
Sažetak
U pretilih osoba postoji velik rizik za nastanak hiperlipoproteinemije, dijabetesa, hipertenzije, koronarne srčane bolesti i degenerativnih bolesti. Štetni utjecaji prekomjerne tjelesne mase i pretilosti na zdravlje brojni su i različiti. Veća je opasnost od prerane smrti, uz niz posljedica koje izravno utječu na kakvoću života. Čimbenici rizika za razvoj bolesti srca su visoke koncentracije ukupnog i LDL kolesterola, a snižena koncentracija HDL kolesterola, povišena koncentracija triglicerida, glukoze, povišen arterijski krvni tlak, pušenje te neaktivni način života. Redovita tjelovježba može smanjiti i odgoditi obolijevanje od navedenih bolesti. Masno tkivo pored uloge skladištenja energije ima i brojne endokrine i imunološke funkcije. Ono može utjecati na razvoj inzulinske neosjetljivosti, nastanak metaboličkog sindroma, a lučenjem adipokina, čimbenika stvorenih u masnim stanicama, doprinosi upalnim procesima, pa se i iz tog razloga pretilost smatra kroničnom upalnom bolešću. Iako je danas dobro poznato nekoliko osnovnih grupa terapijskih postupaka u liječenju pretilosti, temeljnim pristupom i dalje se podrazumijeva promjena načina života, i to tjelovježbom i redukcijskim dijetama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Landeka Jurčević
(mentor)