Pregled bibliografske jedinice broj: 803438
Utjecaj cimeta na glikemiju
Utjecaj cimeta na glikemiju, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj cimeta na glikemiju
(Effect of cinnamon on glycemia)
Autori
Petra Pažin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2013
Stranica
29
Mentor
Irena Landeka Jurčević
Ključne riječi
cimet; inzulin; glukoza; dijabetes
(cinnamon; Insulin; Glucose; Diabetes)
Sažetak
Cimet je biljka bogata polifenolima koja se već stoljećima koristi u medicinske svrhe te pokazuje utjecaj na inzulinsku osjetljivost i razinu glukoze u krvi na način da može pomoći u smanjenju razine HbA1c zbog svoje mogućnosti da utječe na aktivnost inzulina. Inzulinsku osjetljivost, dijabetičari i osobe koje su u stanju predijabetesa, mogu povećati promjenom načina života koji uključuje pravilnu prehranu i veću tjelesnu aktivnost. Cimet je bio predmet mnogih kliničkih i životinjskih studija kako bi se ustvrdio njegov utjecaj na šećernu bolest tipa 2, koja je kronično stanje organizma te je jedna od najbrže rastućih bolesti u cijelom svijetu, međutim potrebno je još kliničkih istraživanja koja bi pokazala konkretne posljedice suplementacije cimeta. Cilj ovog rada je objasniti povezanost konzumacije cimeta i razine glukoze u krvi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Landeka Jurčević
(mentor)