Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803395

UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE


Novoselec, Maja
UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE
(INFLUENCE OF SWEETENER STEVIA TO SWEETNESS PROFILE OF STRAWBERRY FLAWORED YOGHURT)

Autori
Novoselec, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.01

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Lisak, Katarina

Ključne riječi
stevia ; saharoza ; aromatizirani jogurt ; senzorika ; viskoznost
(stevia ; sucrose ; flavored yoghurt ; sensory analysis ; viscosity)

Sažetak
Stevia je prirodno sladilo, bez kalorijske vrijednosti, 200-300 puta slađe od saharoze koje se dobiva ekstrakcijom lišća biljke Stevia rebaudiana. U ovom je radu ispitivana razlika u slatkoći aromatiziranog jogurta sa dodatkom saharoze, stevie te saharoze i stevie, u tri različite koncentracije (3 ; 4, 5 i 5%). Senzorska svojstva jogurta ocijenila je panel skupina ranking testom i metodom ponderiranih bodova nakon prvog i sedmog dana čuvanja. Najbolju senzorsku ocijenu postigli su jogurti sa dodatkom kombinacije saharoze i stevie u srednjoj koncentraciji (4, 5%). Nakon sedam dana hladnog čuvanja uzoraka jogurta došlo je do blagog smanjenja slatkoće u odnosu na prvi dan čuvanja. Viskoznost proizvedenih jogurta određivana je reometrom. Prividna viskoznost uzoraka kojima je dodana samo saharoza bila je podjednaka kao i prividna viskoznost uzoraka sa dodatkom stevie ili kombinacije saharoze i stevie.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novoselec, Maja
UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Novoselec, M. (2011) 'UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novoselec, Maja}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {stevia, saharoza, aromatizirani jogurt, senzorika, viskoznost}, title = {UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKO\'{C}E AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE}, keyword = {stevia, saharoza, aromatizirani jogurt, senzorika, viskoznost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novoselec, Maja}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {stevia, sucrose, flavored yoghurt, sensory analysis, viscosity}, title = {INFLUENCE OF SWEETENER STEVIA TO SWEETNESS PROFILE OF STRAWBERRY FLAWORED YOGHURT}, keyword = {stevia, sucrose, flavored yoghurt, sensory analysis, viscosity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font