Pregled bibliografske jedinice broj: 803395
UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE
UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE
(INFLUENCE OF SWEETENER STEVIA TO SWEETNESS PROFILE OF STRAWBERRY FLAWORED YOGHURT)
Autori
Novoselec, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.01
Godina
2011
Stranica
35
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak, Katarina
Ključne riječi
stevia ; saharoza ; aromatizirani jogurt ; senzorika ; viskoznost
(stevia ; sucrose ; flavored yoghurt ; sensory analysis ; viscosity)
Sažetak
Stevia je prirodno sladilo, bez kalorijske vrijednosti, 200-300 puta slađe od saharoze koje se dobiva ekstrakcijom lišća biljke Stevia rebaudiana. U ovom je radu ispitivana razlika u slatkoći aromatiziranog jogurta sa dodatkom saharoze, stevie te saharoze i stevie, u tri različite koncentracije (3 ; 4, 5 i 5%). Senzorska svojstva jogurta ocijenila je panel skupina ranking testom i metodom ponderiranih bodova nakon prvog i sedmog dana čuvanja. Najbolju senzorsku ocijenu postigli su jogurti sa dodatkom kombinacije saharoze i stevie u srednjoj koncentraciji (4, 5%). Nakon sedam dana hladnog čuvanja uzoraka jogurta došlo je do blagog smanjenja slatkoće u odnosu na prvi dan čuvanja. Viskoznost proizvedenih jogurta određivana je reometrom. Prividna viskoznost uzoraka kojima je dodana samo saharoza bila je podjednaka kao i prividna viskoznost uzoraka sa dodatkom stevie ili kombinacije saharoze i stevie.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb