Pregled bibliografske jedinice broj: 803392
Utvrđivanje kemijske i mikrobiološke kvalitete mlijeka na farmama mliječnih krava u tri hrvatske regije
Utvrđivanje kemijske i mikrobiološke kvalitete mlijeka na farmama mliječnih krava u tri hrvatske regije, 2010., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje kemijske i mikrobiološke kvalitete mlijeka na farmama mliječnih krava u tri hrvatske regije
(Cemical and microbiological milk quality determination in the three Croatian regions)
Autori
Bašić, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.12
Godina
2010
Stranica
83
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
mlijeko; kemijska i mikrobilloška kvaliteta; regija; veličina gospodarstva
(milk; chemical and microbiological quality; region; farm size)
Sažetak
Svrha istraživanja bila je utvrditi postoje li razlike kemijske i mikrobiološke kvalitete sirovog mlijeka sa 30 farmi različitih veličina iz istočne, središnje i južne hrvatske regije. Dobviveni rezultati uspoređivani su sa službenim podacima Hrvatske poljoprivredne agencije za 2008. godinu te kriterijima propisanim Pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Utrvđeni rezultati kemijske kvalitete mlijeka - udjela mliječne masti i bjelančevina u poptunosti za sve skupine malih i velikih gospodarstava iz istočne, središnje i južne regije udovoljavaju uvjetima propisanim Pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka iz 2000. godine. Promatrajući vrijednosti ukupnog broja mikroorganizama, jedino skupina malih gospodarstava južne regije ne udovoljava uvjete propisane Pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka iz 2000. godine. Utvrđena je statistički značajna razlika između broja somatskih stanica (BSS) u mlijeku velikih gospodarstava sve tri regije, dok između BSS u mlijeku malih gospodarstava različitih regija nije utvrđena statistički značajna razlika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb