Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803391

Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu


Hanousek Čiča, Karla; Stanzer, Damir; Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Mrvčić, Jasna
Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (2015), 3-4; 95-100 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 803391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu
(The microbiological quality of commercial baker's yeast on the Croatian market)

Autori
Hanousek Čiča, Karla ; Stanzer, Damir ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Mrvčić, Jasna

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 10 (2015), 3-4; 95-100

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pekarski kvasac ; mikrobiološka kvaliteta ; bakterije mliječne kiseline
(baker’s yeast ; microbiological quality ; lactic acid bacteria)

Sažetak
Komercijalni pekarski kvasac je aktivna biomasa kvasca Saccharomyces cerevisiae kojoj se tijekom procesa proizvodnje, distribucije i skladištenja pridružuju i drugi nenamjenski mikroorganizmi. U radu je ispitana mikrobiološka kvaliteta uzoraka svježih i suhih oblika pekarskog kvasca različitih proizvođača prisutnih na hrvatskom tržištu. Za izolaciju i identifikaciju mikrobne populacije u uzorcima pekarskog kvasca upotrijebljene su klasične mikrobiološke metode, a mikrobni rast određen je brojanjem poraslih kolonija na selektivnim hranjivim podlogama. Rezultati su pokazali da su bakterije mliječne kiseline (BMK) dominantni pridruženi mikroorganizmi pekarskom kvascu, prisutni u koncentraciji od 105 - 108 st/g. U uzorcima kvasca dokazani su i divlji kvasci i koliformne bakterije u koncentraciji od 103, odnosno 104st/g. Suhi pekarski kvasac imao je bolju mikrobiološku kvalitetu budući da u uzorcima nisu dokazane plijesni i bakterija Listeria monocytogenes. Salmonella sp. i Escherichia coli nisu dokazane u nijednom uzorku, dok je Staphylococcus aureus dokazan u 89% uzoraka svježeg te 67% uzoraka suhog kvasca u koncentraciji od oko 101 st/g.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Hanousek Čiča, Karla; Stanzer, Damir; Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Mrvčić, Jasna
Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (2015), 3-4; 95-100 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Hanousek Čiča, K., Stanzer, D., Markov, K., Frece, J. & Mrvčić, J. (2015) Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (3-4), 95-100.
@article{article, author = {Hanousek \v{C}i\v{c}a, Karla and Stanzer, Damir and Markov, Ksenija and Frece, Jadranka and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2015}, pages = {95-100}, keywords = {pekarski kvasac, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, bakterije mlije\v{c}ne kiseline}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {10}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {pekarski kvasac, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, bakterije mlije\v{c}ne kiseline} }
@article{article, author = {Hanousek \v{C}i\v{c}a, Karla and Stanzer, Damir and Markov, Ksenija and Frece, Jadranka and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2015}, pages = {95-100}, keywords = {baker’s yeast, microbiological quality, lactic acid bacteria}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {10}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {The microbiological quality of commercial baker's yeast on the Croatian market}, keyword = {baker’s yeast, microbiological quality, lactic acid bacteria} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font