Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803389

Utjecaj ulja avokada na sastav lipoproteina u BL6 miša


Anja Novaokvić
Utjecaj ulja avokada na sastav lipoproteina u BL6 miša, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803389 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ulja avokada na sastav lipoproteina u BL6 miša
(Effect of avocado oil to the composition of lipoproteins in BL6 mouse)

Autori
Anja Novaokvić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2015

Stranica
37

Mentor
Irena Landeka Jurčević

Ključne riječi
ulje avokada; lipoproteini; HDL-kolesterol; LDL-kolesterol
(avocado oil; lipoproteins; HDL-cholesterol; LDL-cholesterol)

Sažetak
Promjena načina prehrane treba se temeljiti na smanjenju unosa masti, posebno zasićenih masnih kiselina i kolesterola, uz relativno povećanje unosa nezasićenih masnih kiselina. Ulja, ovisno o podrijetlu i načinu priprave, imaju različite učinke na serumske lipoproteine. Ispitivanja su pokazala da utjecaj pojedinog ulja na koncentraciju LDL i HDL-kolesterola ovisi o postotku sadržaja pojedinih masnih kiselina. Sastav masnih kiselina u ulju avokada i brojnost antioksidansa, sugerira korištenje ovog ulja u preventivne svrhe protiv nekih patoloških stanja kao što su kardiovaskularne bolesti. U ovom radu je uspoređen utjecaj prehrane sa povećanim udjelom mononezasićenih masnih kiselina (ulje avokada) na faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Prehrana sa povećanim udjelom mononezasićenih masnih kiselina snizila je aterogeni indeks za 65, 6%, u odnosu na kontrolnu grupu. Na osnovu rezultata prikazanih u ovom radu može se zaključiti da je dodatak ispitivanog ulja u prehrani bolji nego prehrana bazirana na niskom sadržaju masnoća u prehrani zbog povoljnijeg utjecaja na profil lipida u krvi i faktore rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
187713

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Landeka Jurčević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Anja Novaokvić
Utjecaj ulja avokada na sastav lipoproteina u BL6 miša, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Anja Novaokvić (2015) 'Utjecaj ulja avokada na sastav lipoproteina u BL6 miša', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {37}, keywords = {ulje avokada, lipoproteini, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol}, title = {Utjecaj ulja avokada na sastav lipoproteina u BL6 mi\v{s}a}, keyword = {ulje avokada, lipoproteini, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {37}, keywords = {avocado oil, lipoproteins, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol}, title = {Effect of avocado oil to the composition of lipoproteins in BL6 mouse}, keyword = {avocado oil, lipoproteins, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font