Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803385

Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke


Andrea, Plečko
Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke
(Sensoric profile and chemical analysis of sweet and acid whey)

Autori
Andrea, Plečko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.10

Godina
2010

Stranica
56

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Jeličić, Irena

Ključne riječi
slatka sirutka ; kisela sirutka ; kemijski sastav ; senzorska analiza ; senzorski analitičari
(sweet whey ; acid whey ; chemical composition ; sensory analysis ; sensory analysts)

Sažetak
Iako je sirutka visokovrijedna namirnica, još je uvijek nedovoljno iskorištena u prehrani ljudi. Cilj ovog rada bio je odrediti senzorske karakteristike slatke i kisele sirutke te koji su parametri mirisa i okusa koji određuju senzroski profil sirutke. Provedena je analiza kemijskog sastava na uzorcima slatke i kisele sirutke, kao i senzorska ocjena okusa i mirisa metodom kvanititaivne deskriptivne analize (QDA) od strane panel grupe. Pojava pojedinog okusa ili mirisa dovedena je u vezu s određenim parametrom kemijskog sastava. Opažene su male međusobne razlike između uzoraka kisele sirutke, za razliku od uzoraka slatke gdje su međusobne razlike značajne. Prema analizi punoće okusa, zaključeno je da je slatka sirutka punijeg okusa od kisele.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Andrea, Plečko
Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Andrea, P. (2010) 'Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Andrea, Ple\v{c}ko}, year = {2010}, pages = {56}, keywords = {slatka sirutka, kisela sirutka, kemijski sastav, senzorska analiza, senzorski analiti\v{c}ari}, title = {Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke}, keyword = {slatka sirutka, kisela sirutka, kemijski sastav, senzorska analiza, senzorski analiti\v{c}ari}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Andrea, Ple\v{c}ko}, year = {2010}, pages = {56}, keywords = {sweet whey, acid whey, chemical composition, sensory analysis, sensory analysts}, title = {Sensoric profile and chemical analysis of sweet and acid whey}, keyword = {sweet whey, acid whey, chemical composition, sensory analysis, sensory analysts}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font