Pregled bibliografske jedinice broj: 803385
Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke
Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorski profil i analiza kemijskog sastava slatke i kisele sirutke
(Sensoric profile and chemical analysis of sweet and acid whey)
Autori
Andrea, Plečko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.10
Godina
2010
Stranica
56
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Jeličić, Irena
Ključne riječi
slatka sirutka ; kisela sirutka ; kemijski sastav ; senzorska analiza ; senzorski analitičari
(sweet whey ; acid whey ; chemical composition ; sensory analysis ; sensory analysts)
Sažetak
Iako je sirutka visokovrijedna namirnica, još je uvijek nedovoljno iskorištena u prehrani ljudi. Cilj ovog rada bio je odrediti senzorske karakteristike slatke i kisele sirutke te koji su parametri mirisa i okusa koji određuju senzroski profil sirutke. Provedena je analiza kemijskog sastava na uzorcima slatke i kisele sirutke, kao i senzorska ocjena okusa i mirisa metodom kvanititaivne deskriptivne analize (QDA) od strane panel grupe. Pojava pojedinog okusa ili mirisa dovedena je u vezu s određenim parametrom kemijskog sastava. Opažene su male međusobne razlike između uzoraka kisele sirutke, za razliku od uzoraka slatke gdje su međusobne razlike značajne. Prema analizi punoće okusa, zaključeno je da je slatka sirutka punijeg okusa od kisele.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb