Pregled bibliografske jedinice broj: 803382
Kemijski sastav lišća i ploda višnje Maraske (Vlačine – Zadar), III dio
Kemijski sastav lišća i ploda višnje Maraske (Vlačine – Zadar), III dio, 2014. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 803382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav lišća i ploda višnje Maraske (Vlačine – Zadar), III dio
(Chemical composition of leaves and fruit of sour cherry Marasca (Vlačine – Zadar), part III)
Autori
Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja ; Pavlović Ivan
Izvornik
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, ZAVOD ZA ISHRANU BILJA
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
2014
Ključne riječi
višnja Marasca; kemijski sastav lišća; kemijski sastav ploda
(sour cherry Marasca; chemical composition of the leaves; chemical composition of the fruit)
Sažetak
Revitalizacija višnje Maraske jedan je od strateških ciljeva suvremene voćarske proizvodnje na području Dalmacije, poglavito na području Ravnih Kotara. Osim u konditorskoj, prehrambenoj i likerskoj industriji njen značaj sve više je prisutan i u farmaceutskoj industriji. Sve dosadašnje aktivnosti koje se provode na plantaži Vlačine podređene su samo jednom cilju, a to je optimalizacija proizvodnje uz podizanje razine kvalitete. Za određivanje mineralnog sastava lišća uzeto je 20 prosječnih uzoraka u svakom uzorkovanju. Prosječni uzorci lišća pripremljeni su od 200 potpuno razvijenih listova uzetih s 20 stabala, na jednogodišnjim izbojima dužine 40-60 cm. Za određivanje kemijskog sastava ploda uzeto je 20 prosječnih uzoraka sa istih onih stabala sa kojih su uzeti uzorci lišća za folijarnu analizu. Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi nutritivnu vrijednost višnje Maraske u odnosu na druge vrste višanja i trešanja te vezu između mineralnog sastava lišća i kemijskog sastava ploda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb