Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803372

Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke


Zubčić, Sonja
Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke
(Effects of ultrasound treatment power 240W, 320W and 400W at different temperatures on whey quality)

Autori
Zubčić, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2010

Stranica
79

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Jeličić, Irena

Ključne riječi
ultrazvuk ; sirutka ; termoprozvučivanje ; kakvoća
(ultrasonic ; whey ; thermosonication ; quality)

Sažetak
Svrha ovog rada je ispitati utjecaj djelovanja ultrazvuka visokog intenziteta na mikrobiološku kvalitetu i senzorska svojstva nativne slatke sirutke. Uzorci sirutke su tretirani ultrazvukom nominalne snage 240W, 320W i 400W kroz 5, 6 i 8 minuta smaostalno te u kombinaciji s temperaturom od 35, 45 i 55 stupnjeva celzijusa. Korišten je ultrazvuk visokog intenziteta konstantne frekvencije 24 kHz te sonde promjera 7 mm. Mikrobiološka kvaliteta određivana je mjerenjem ukupnog broja bakterija, broja koliformnih bakterija te kvasaca i plijesni. Svi dobiveni rezutlalti su uspoređivani s rezultatima nativne netretirane sirutke te s uzorcima podvrgnutim visokoj kartkotrajnoj pasterizaciji (72 stupnja Celzija/15s) i niskuj dugotrajnoj pasterizaciji (65 stupnjeva/30 min). Rezultati su pokazali visoku djelotvornost ultrazvuka u kombinaciji s povišenom temperaturom na inaktivaciju mikroorganizama. Najznačajniji su rezultati postignuti ultrazvukom snage 400 w pri 55 stupnjeva Celzijusa. Svi uzorci tretirani ultrazvukom bili su senzorski bolje cijenjeni od netretirane i od pasterizirane sirutke. Najbolju senzorsku ocjenu postigla je sirutka tretirana ultrazvukom snage 320 w pri 45 stupnjeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zubčić, Sonja
Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zubčić, S. (2010) 'Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zub\v{c}i\'{c}, Sonja}, year = {2010}, pages = {79}, keywords = {ultrazvuk, sirutka, termoprozvu\v{c}ivanje, kakvo\'{c}a}, title = {Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri razli\v{c}itim temperaturama na kakvo\'{c}u sirutke}, keyword = {ultrazvuk, sirutka, termoprozvu\v{c}ivanje, kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zub\v{c}i\'{c}, Sonja}, year = {2010}, pages = {79}, keywords = {ultrasonic, whey, thermosonication, quality}, title = {Effects of ultrasound treatment power 240W, 320W and 400W at different temperatures on whey quality}, keyword = {ultrasonic, whey, thermosonication, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font