Pregled bibliografske jedinice broj: 803362
Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta
Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta
(Influence of sweetner stevia to sweetness profile and viscosity of flavoured yoghurt)
Autori
Gašpar, Ilijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2010
Stranica
31
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
stevia ; saharoza ; aromatizirani jogurt ; senzorika ; visokoznost
(stevia ; succrose ; flavoured yoghurt ; senosry analysis ; viscosity)
Sažetak
Stevia je prirodno sladilo bez kalorijske vrijendotsi, 200-300 puta slađe od saharoze, a dobiva se ekstrackcijom lišća biljke Stevia rebuadiana. U ovom radu je ispitivan arazlika u slatkoći aromatiziranog jogurta s dodatkom saharoze, stevie te saharoze i stevie, u tri različite koncentracije. Senzorska svojstva jogurta ocijenio je panel ranking testom i metodom ponderiranih bodova. Najslađi su bili jogurti s dodatkom saharoze, a najmanje slatki bili su jogurti s dodatkom stevie. Viskoznost proizvedenih jogurta određivana je reometrom. Jogurtima kojima je dodana samo saharoza prividna viskoznost bila ej manja u odnosu na ostale uzorke, što s eodrazilo na senzorsku ocjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb