Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803362

Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta


Gašpar, Ilijana
Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta
(Influence of sweetner stevia to sweetness profile and viscosity of flavoured yoghurt)

Autori
Gašpar, Ilijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06

Godina
2010

Stranica
31

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
stevia ; saharoza ; aromatizirani jogurt ; senzorika ; visokoznost
(stevia ; succrose ; flavoured yoghurt ; senosry analysis ; viscosity)

Sažetak
Stevia je prirodno sladilo bez kalorijske vrijendotsi, 200-300 puta slađe od saharoze, a dobiva se ekstrackcijom lišća biljke Stevia rebuadiana. U ovom radu je ispitivan arazlika u slatkoći aromatiziranog jogurta s dodatkom saharoze, stevie te saharoze i stevie, u tri različite koncentracije. Senzorska svojstva jogurta ocijenio je panel ranking testom i metodom ponderiranih bodova. Najslađi su bili jogurti s dodatkom saharoze, a najmanje slatki bili su jogurti s dodatkom stevie. Viskoznost proizvedenih jogurta određivana je reometrom. Jogurtima kojima je dodana samo saharoza prividna viskoznost bila ej manja u odnosu na ostale uzorke, što s eodrazilo na senzorsku ocjenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gašpar, Ilijana
Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gašpar, I. (2010) 'Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}par, Ilijana}, year = {2010}, pages = {31}, keywords = {stevia, saharoza, aromatizirani jogurt, senzorika, visokoznost}, title = {Utjecaj sladila stevije na profil slatko\'{c}e i viskoznosti aromatiziranog jogurta}, keyword = {stevia, saharoza, aromatizirani jogurt, senzorika, visokoznost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}par, Ilijana}, year = {2010}, pages = {31}, keywords = {stevia, succrose, flavoured yoghurt, senosry analysis, viscosity}, title = {Influence of sweetner stevia to sweetness profile and viscosity of flavoured yoghurt}, keyword = {stevia, succrose, flavoured yoghurt, senosry analysis, viscosity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font