Pregled bibliografske jedinice broj: 803330
Žitne rakije
Žitne rakije, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803330 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Žitne rakije
(Grain spirits)
Autori
Peša, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.02
Godina
2012
Stranica
42
Mentor
Stanzer, Damir
Ključne riječi
žitne rakije; viski; džin; genever; votka
(grain spirit; whisky; genevre; gin; vodka)
Sažetak
Žitne rakije proizvode se od žitarica koje u sebi sadržavaju škrob i razne druge ugljikohidrate. To su prvenstveno rakije od kukuruza, pšenice, ječma i raži ili njihovih smjesa. Posebnost proizvodnje žitnih rakija je u tome što se prije fermentacije škrob mora razgraditi do fermentabilnih šećera s pomoću slada ili amilolitičkih enzima, jer kvasci iz roda Saccharomyces koji se koriste za fermentaciju, ne mogu previrati škrob. Glavne faze proizvodnje žitnih rakija su: prijem sirovina, ukomljavanje i ošećerenje supstrata, vrenje, destilacija, te dorada i zrenje. Viski, votka, genever i džin najpoznatije su žitne rakije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Stanzer
(mentor)