Pregled bibliografske jedinice broj: 803323
PROIZVODNJA TEKILE
PROIZVODNJA TEKILE, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803323 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROIZVODNJA TEKILE
(PRODUCTION OF TEQUILA)
Autori
Koropatnicki, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2015
Stranica
37
Mentor
Stanzer, Damir
Ključne riječi
agava; tekila; kuhanje; fermentacija; destilacija
(agave; tequila; cooking (steaming); fermentation; destillation)
Sažetak
Tekila je jako alkoholno piće porijeklom iz Meksika, savezne države Jalisco koje se proizvodi destilacijom fermentiranog soka kuhane biljke agave. Postoji više vrsta biljke agave koje se koriste u različite svrhe, a za proizvodnju tekile koristi se Agava tequilana Weber, plavi varijetet. Agava se sastoji od dva dijela, velikih listova sa bodljama te tijela, odnosno stabljike koji se kuha kako bi se dobio sok za proizvodnju tekile. Nakon kuhanja slijede procesi mljevenja, fermentacije i destilacije kako bi se dobio konačni proizvod, tekila. Za organoleptička svojstva tekile odgovorni su primarni i sekundarni produkti koji nastaju tijekom kuhanja agave i fermentacije agavine sladovine pomoću kvasca. U ovom završnom radu detaljno su objašnjeni procesi i različiti uvjeti odvijanja tih procesa, kao i njihovi ishodi s krajnjim ciljem upoznavanja procesa proizvodnje tekile.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Stanzer
(mentor)