Pregled bibliografske jedinice broj: 803298
AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
(AROMATIC AND MEDICAL HERBS IN THE PRODUCTION OF SPIRIT DRINKS)
Autori
Fiket, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2013
Stranica
30
Mentor
Mrvčić, Jasna
Ključne riječi
travarica; ekstrakcija; biološki aktivne tvari; aromatsko i ljekovito bilje
(herbal liqueurs; extraction; biological active compounds; aromatic and medical herbs)
Sažetak
Aromatsko i ljekovito bilje sadrži eterična ulja, gorke tvari, tanine, polifenolne spojeve, sluzi i saponine, spojeve koji im daju karakterističnu aromu, okus i boju te biološki aktivne spojeve koji imaju pozitivne učinke na zdravlje. U proizvodnji jakih alkoholnih pića (JAP) koriste se u proizvodnji travarica. Travarice se proizvode maceracijom ljekovitog i aromatskog bilja u komovici ili destilacijom biljnog macerata. Aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP su anđelika, anis, brđanka, kim, kadulja, komorač, kleka, lavanda, majčina dušica, matičnjak, paprena metvica, pelin, stolisnik i sl. Stoga je u ovom radu opisano aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP s posebnim naglaskom na njihove biološki aktivne spojeve. Također je opisana biska, tradicionalna Istarska travarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija