Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803298

AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA


Fiket, Marijana
AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
(AROMATIC AND MEDICAL HERBS IN THE PRODUCTION OF SPIRIT DRINKS)

Autori
Fiket, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2013

Stranica
30

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
travarica; ekstrakcija; biološki aktivne tvari; aromatsko i ljekovito bilje
(herbal liqueurs; extraction; biological active compounds; aromatic and medical herbs)

Sažetak
Aromatsko i ljekovito bilje sadrži eterična ulja, gorke tvari, tanine, polifenolne spojeve, sluzi i saponine, spojeve koji im daju karakterističnu aromu, okus i boju te biološki aktivne spojeve koji imaju pozitivne učinke na zdravlje. U proizvodnji jakih alkoholnih pića (JAP) koriste se u proizvodnji travarica. Travarice se proizvode maceracijom ljekovitog i aromatskog bilja u komovici ili destilacijom biljnog macerata. Aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP su anđelika, anis, brđanka, kim, kadulja, komorač, kleka, lavanda, majčina dušica, matičnjak, paprena metvica, pelin, stolisnik i sl. Stoga je u ovom radu opisano aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP s posebnim naglaskom na njihove biološki aktivne spojeve. Također je opisana biska, tradicionalna Istarska travarica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Mrvčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fiket, Marijana
AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Fiket, M. (2013) 'AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fiket, Marijana}, year = {2013}, pages = {30}, keywords = {travarica, ekstrakcija, biolo\v{s}ki aktivne tvari, aromatsko i ljekovito bilje}, title = {AROMATI\v{C}NO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PI\'{C}A}, keyword = {travarica, ekstrakcija, biolo\v{s}ki aktivne tvari, aromatsko i ljekovito bilje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fiket, Marijana}, year = {2013}, pages = {30}, keywords = {herbal liqueurs, extraction, biological active compounds, aromatic and medical herbs}, title = {AROMATIC AND MEDICAL HERBS IN THE PRODUCTION OF SPIRIT DRINKS}, keyword = {herbal liqueurs, extraction, biological active compounds, aromatic and medical herbs}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font