Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803278

MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA


Martinović, Tomislav
MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803278 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
(MACERATION IN PRODUCTION OF SPIRITS DRINKS)

Autori
Martinović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2015

Stranica
36

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
maceracija; jaka alkoholna pića; orahovac; antocijani; likeri od crvenog voća; travarica
(maceration; spirits drinks; liqueur of walnut; antocyanins; liqueur of red fruit; herb brandy)

Sažetak
Jaka alkoholna pića su pića u kojima je glavni sastojak etilni alkohol (etanol), čiji postotak iznosi najmanje 15 % vol. Jedan od osnovnih tehnoloških postupaka u proizvodnji jakih alkoholnih pića kao što su voćni likeri i travarice je maceracija. Maceracijom se ekstrahiraju biološki aktivnih spojeva ljekovitog i aromatskog bilja, voća ili plodova u vodeno-alkoholnu bazu pri sobnoj temperaturi. Osim vrste i kvalitete voća i bilja koje se macerira, na kvalitetu macerata i koncentraciju biološki aktivnih spojeva utječu i brojni drugi parametri maceracije kao što su vrijeme maceracije, temperatura i koncentracija vodeno-alkoholne otopine. S obzirom da se u Republici Hrvatskoj procesom maceracije najčešće proizvode voćni likeri (orahovac i likeri od crvenog voća) te travarice, u ovom radu je opisano voće i aromatsko i ljekovito bilje koje se koristi u proizvodnji tih pića, biološki aktivni spojevi odgovorni za aromu, antioksidativno i ljekovito djelovanje voćnih likera i travarica te postupci maceracije s naglaskom na istraživanja utjecaja vremena i temperature na postupak maceracije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Mrvčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinović, Tomislav
MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Martinović, T. (2015) 'MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinovi\'{c}, Tomislav}, year = {2015}, pages = {36}, keywords = {maceracija, jaka alkoholna pi\'{c}a, orahovac, antocijani, likeri od crvenog vo\'{c}a, travarica}, title = {MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PI\'{C}A}, keyword = {maceracija, jaka alkoholna pi\'{c}a, orahovac, antocijani, likeri od crvenog vo\'{c}a, travarica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinovi\'{c}, Tomislav}, year = {2015}, pages = {36}, keywords = {maceration, spirits drinks, liqueur of walnut, antocyanins, liqueur of red fruit, herb brandy}, title = {MACERATION IN PRODUCTION OF SPIRITS DRINKS}, keyword = {maceration, spirits drinks, liqueur of walnut, antocyanins, liqueur of red fruit, herb brandy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font