Pregled bibliografske jedinice broj: 803278
MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803278 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
(MACERATION IN PRODUCTION OF SPIRITS DRINKS)
Autori
Martinović, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2015
Stranica
36
Mentor
Mrvčić, Jasna
Ključne riječi
maceracija; jaka alkoholna pića; orahovac; antocijani; likeri od crvenog voća; travarica
(maceration; spirits drinks; liqueur of walnut; antocyanins; liqueur of red fruit; herb brandy)
Sažetak
Jaka alkoholna pića su pića u kojima je glavni sastojak etilni alkohol (etanol), čiji postotak iznosi najmanje 15 % vol. Jedan od osnovnih tehnoloških postupaka u proizvodnji jakih alkoholnih pića kao što su voćni likeri i travarice je maceracija. Maceracijom se ekstrahiraju biološki aktivnih spojeva ljekovitog i aromatskog bilja, voća ili plodova u vodeno-alkoholnu bazu pri sobnoj temperaturi. Osim vrste i kvalitete voća i bilja koje se macerira, na kvalitetu macerata i koncentraciju biološki aktivnih spojeva utječu i brojni drugi parametri maceracije kao što su vrijeme maceracije, temperatura i koncentracija vodeno-alkoholne otopine. S obzirom da se u Republici Hrvatskoj procesom maceracije najčešće proizvode voćni likeri (orahovac i likeri od crvenog voća) te travarice, u ovom radu je opisano voće i aromatsko i ljekovito bilje koje se koristi u proizvodnji tih pića, biološki aktivni spojevi odgovorni za aromu, antioksidativno i ljekovito djelovanje voćnih likera i travarica te postupci maceracije s naglaskom na istraživanja utjecaja vremena i temperature na postupak maceracije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija