Pregled bibliografske jedinice broj: 803261
DESTILACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
DESTILACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
DESTILACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
(DISTILLATION IN THE PRODUCTION OF SPIRIT DRINKS)
Autori
Ćapin, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2014
Stranica
24
Mentor
Mrvčić, Jasna
Ključne riječi
jaka alkoholna pića; destilacija
(spirits; distillation)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je proučiti proces destilacije u procesu proizvodnje prirodnih jakih alkoholnih pića (JAP). Destilacija je tehnološka operacija kojom se tekuća smjesa hlapivih komponenata isparavanjem i naknadnim ukapljivanjem para razdvaja na relativno čiste komponente. Nakon procesa alkoholnog vrenja, komina se destilira kako bi se etanol i poželjne komponente arome odjelile od ostalih sastojaka komine. Premda fermentacija ima presudan značaj u sintezi spojeva arome, proces destilacije u proizvodnji JAP je ključan i specifičan i treba ga provesti na način da se u sirovom destilatu nađe što više poželjnih komponenti JAP, a u najvećoj mogućoj mjeri izbjegne nastajanje i prenošenje negativnih spojeva arome u sirovi destilat. U radu je dat pregled spojeva koji čine primarnu, sekundarnu i tercijarnu aromu JAP. Također, date su osnovne teorijske pretpostavke procesa destilacije i pregled destilacijskih postupaka i opreme koja se koriste u proizvodnji JAP.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija