Pregled bibliografske jedinice broj: 803130
Utjecaj procesnih vrijednosti i vrsta membrana na mikrofiltraciju mlijeka
Utjecaj procesnih vrijednosti i vrsta membrana na mikrofiltraciju mlijeka // Mljekarstvo, 43 (1993), 175-184 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 803130 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih vrijednosti i vrsta membrana na mikrofiltraciju mlijeka
(Influence of processes' value and type of membranes on the microfiltration of milk)
Autori
Borović, A., Kršev, Lj., Landeka, I.
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 43
(1993);
175-184
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
obrano mlijeko; mikrofiltracija; procesne vrijednosti procesa; sastav permeata i retentata
(skim milk; microfiltration; values of microfiltration process; composition of permeat and retentat)
Sažetak
Istraživan je utjecaj procesnih vrijednosti mikrofiltracije (MF) (tlak, temperatura, veličina pora membrana) na protok permeata obranog mlijeka preko pločastih membrana IIgeneracije tipa GRM 1, 0 PP i GRM2, 0 PP. Određen je sastav mlijeka i zatim permeata (mikrofiltrat) i retentata nakon procesa MF. Optimalni protok permeata obranog mlijeka, uz minimalnu retenciju proteina, postiže se pri 40°Ci ulaznom tlaku 2 bara. Uočena je promjena količine sastojaka u suhoj tvari permeata u odnosu na suhu tvar mlijeka. Povećava se udio laktoze, a smanjuje udio proteina. Količina sastojaka u permeatu mlijeka ovisi o veličini pora upotrebljenih membrana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB abstract