Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802874

Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka


Fijačko, Ana
Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 802874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka
(Chemical and sensory characteristics of wine brandy)

Autori
Fijačko, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2011

Stranica
38

Mentor
Tupajić, Pavica

Ključne riječi
vinjak; metanol; hlapive tvari; ekstrakt
(wine brandy; methanol; volatile compounds; extract)

Sažetak
Vinjak je jako alkoholno piće proizvedeno destilacijom vina te dugim odležavanjem vinskih destilata u hrastovim bačvama. Prepoznatljiva i visoka kakvoća vinjaka rezultat je brojnih čimbenika vezanih za kultivar i kakvoću grožđa, tehnologiju vinifikacije, način destilacije vina, uvjete te duljinu dozrijevanja vinskih destilata u hrastovim bačvama. Vinjak je piće karakteristične zlatno-žute boje, bogate i fine arome oplemenjene mirisima koji potječu od hrastova drva, mekana i harmonična okusa. Kemijski sastav vinjaka vrlo je složen. Vinjaci dobre kakvoće najčešće sadrže: oko 40 % vol alkohola, metanola manje od 200 g/hl a.a, viših alkohola od 150 - 550 g/hl a.a, hlapivu kiselost (izraženo kao octena kiselina) do 100 g/hl.a.a, ukupnih hlapivih estera od 50 do 250 g/hl a.a, ukupnih aldehida do 25 g/hl a.a. Vinjaci visoke kakvoće mogu sadržavati više od 4 g/l suhog ekstrakta kojeg pretežito sačinjavaju tanini, lignin i polisaharidi drva te produkti njihove razgradnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Pavica Tupajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fijačko, Ana
Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Fijačko, A. (2011) 'Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fija\v{c}ko, Ana}, year = {2011}, pages = {38}, keywords = {vinjak, metanol, hlapive tvari, ekstrakt}, title = {Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka}, keyword = {vinjak, metanol, hlapive tvari, ekstrakt}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fija\v{c}ko, Ana}, year = {2011}, pages = {38}, keywords = {wine brandy, methanol, volatile compounds, extract}, title = {Chemical and sensory characteristics of wine brandy}, keyword = {wine brandy, methanol, volatile compounds, extract}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font