Pregled bibliografske jedinice broj: 802874
Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka
Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 802874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske i senzorne karakteristike vinjaka
(Chemical and sensory characteristics of wine brandy)
Autori
Fijačko, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2011
Stranica
38
Mentor
Tupajić, Pavica
Ključne riječi
vinjak; metanol; hlapive tvari; ekstrakt
(wine brandy; methanol; volatile compounds; extract)
Sažetak
Vinjak je jako alkoholno piće proizvedeno destilacijom vina te dugim odležavanjem vinskih destilata u hrastovim bačvama. Prepoznatljiva i visoka kakvoća vinjaka rezultat je brojnih čimbenika vezanih za kultivar i kakvoću grožđa, tehnologiju vinifikacije, način destilacije vina, uvjete te duljinu dozrijevanja vinskih destilata u hrastovim bačvama. Vinjak je piće karakteristične zlatno-žute boje, bogate i fine arome oplemenjene mirisima koji potječu od hrastova drva, mekana i harmonična okusa. Kemijski sastav vinjaka vrlo je složen. Vinjaci dobre kakvoće najčešće sadrže: oko 40 % vol alkohola, metanola manje od 200 g/hl a.a, viših alkohola od 150 - 550 g/hl a.a, hlapivu kiselost (izraženo kao octena kiselina) do 100 g/hl.a.a, ukupnih hlapivih estera od 50 do 250 g/hl a.a, ukupnih aldehida do 25 g/hl a.a. Vinjaci visoke kakvoće mogu sadržavati više od 4 g/l suhog ekstrakta kojeg pretežito sačinjavaju tanini, lignin i polisaharidi drva te produkti njihove razgradnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)