Pregled bibliografske jedinice broj: 802843
Utjecaj granice odjeljivanja srednjeg toka destilata na kakvoću rakije od šljive cv Elena
Utjecaj granice odjeljivanja srednjeg toka destilata na kakvoću rakije od šljive cv Elena, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 802843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj granice odjeljivanja srednjeg toka destilata na kakvoću rakije od šljive cv Elena
(Effect of the time of the distillation cuts on the quality of the plum brandy made from cv Elena)
Autori
Baranović, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.03
Godina
2008
Stranica
28
Mentor
Tupajić, Pavica
Ključne riječi
šljivovica; metanol; viši alkoholi; ukupna kiselost
(plum brandy; methanol; higher alcohols; total acidity)
Sažetak
Istraživan je utjecaj granice odjeljivanja srednjeg toka destilata na kemijski sastav i senzorna svojstva rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena berbe 2006. godine s područja Zagreba. Odijeljivanje srednjeg od zadnjeg toka destilata dobivenog u drugoj destilaciji provedeno je u dvije varijante: (A) odijeljivanje na 50 % vol. alkohola i (B) odjeljivanje na 40 % vol. alkohola. Analizirane su koncentracije alkohola, metanola, ukupnih hlapivih estera, etil-acetata, viših alkohola (n-propanola, izobutanola i izoamilnog alkohola) te ukupna kiselost destilata i rakija. Među usporednim rakijama utvrđene su značajne razlike (p<0, 05) u koncentracijama ukupne kiselosti. Prema senzornoj ocjeni ispitivane su šljivovice bile prosječne do dobre kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski