Pregled bibliografske jedinice broj: 802838
Primjena akustične spektroskopije u analizi mlijeka i mliječnih proizvoda
Primjena akustične spektroskopije u analizi mlijeka i mliječnih proizvoda, 2012., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 802838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena akustične spektroskopije u analizi mlijeka i mliječnih proizvoda
(Application of the acoustic spectroscopy in analysis of milk an milk products)
Autori
Škrobo, Vinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2012
Stranica
69
Mentor
Marković, Berislav
Neposredni voditelj
Balić, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvučna atenuacijska spektroskopija; mlijeko; mliječni proizvodi; mliječna mast; emulzija
(ultrasonic attenuation spectroscopy; milk; milk products; milk fat; emulsion)
Sažetak
Ultrazvučna atenuacijska spektroskopija (acoustic spectroscopy) je analitička metoda koja se služi ultrazvukom pri evaluaciji uzorka. Ovaj se rad odnosi na prednosti akustične spektroskopije pri određivanju mliječne masti u nepoznatim uzorcima pomoću akustičnog spektrometra DT-1200 (Dispersion Technology, Inc.). Akustična spektroskopija pruža jedinstvenu mogućnost karakterizacije koncentriranih koloidnih disperzija jer nema predhodne pripreme uzorka te se može koristiti za analizu koncentriranih i višefaznih sustava. Njezina primjenjivost demonstrirana je na procesima kao što su analize keramike, kozmetike i hrane.[10, 12] Istovremeno, to je nedestruktivna tehnika i zato je, u usporedbi s altrenativnim metodama, puno bolji izbor za analizu uzoraka u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda. Zbog činjenice da se signal za analizu može dobiti i za visoko koncentrirane disperzije ova metoda pruža mogućnost mjerenja u uvijetima istovjetnim onima u proizvodnji. Cilj ovog rada bio je istražiti prikladnost korištenja ove metode za određivanje mliječne masti u nepoznatim uzorcima svježeg mlijeka, te mlijeka i mliječnih proizvoda dobivenih od različitih proizvođača. Pokušalo se utvrditi da li korištenje akustične spektroskopije u industriji mlijeka omogućava brzu, jedinstvenu i jednostavnu analizu uzoraka koja bi se mogla koristiti za kontrolu kvalitete proizvoda. Rezultati istraživanja pokazali su da se ova metoda za sada može koristiti samo za određivanje količine mliječne masti u prerađenim proizvodima, ali ne i u uzorcima svježeg sirovog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju