Pregled bibliografske jedinice broj: 802815
Procjena općeg znanja o fenilketonuriji i niskoproteinskoj prehrani osoba s fenilketonurijom
Procjena općeg znanja o fenilketonuriji i niskoproteinskoj prehrani osoba s fenilketonurijom, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 802815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena općeg znanja o fenilketonuriji i niskoproteinskoj prehrani osoba s fenilketonurijom
(General knowledge about phenylketonuria and the low-protein diet assessment in patients with phenylketonuria)
Autori
Penezić, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.11
Godina
2015
Stranica
58
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
fenilketonurija; edukacija; koncentracija fenilalanina; znanje; niskoproteinska prehrana
(phenylketonuria; education; phenylalanine blood level; knowledge; low-protein diet)
Sažetak
Pravilno provođenje niskoproteinske dijete sa kontroliranim unosom fenilalanina temelj je liječenja pacijenata s fenilketonurijom. Dobro znanje o bolesti i provođenju dijete, oboljelih i njihovih skrbnika/roditelja, moglo bi utjecati na bolju kontrolu koncentracije fenilalanina u krvi, na što upućuju neka istraživanja. Cilj ovog rada bio je procijeniti osnovno znanje o bolesti i niskoproteinskoj prehrani osoba s fenilketonurijom kao i njihovih obitelji, odnosno skrbnika koji brinu o oboljeloj osobi te na osnovu toga uvidjeti potrebu za savjetovanjem s nutricionistom. Obuhvaćeno je ukupno 38 ispitanika, od kojih je 18 osoba s fenilketonurijom i 20 roditelja/skrbnika. Znanje o poznavanju bolesti te odgovarajuće prehrane utvrđeno je putem modificiranog upitnika.Više od 60% ispitanika pokazalo je vrlo slabo cjelokupno znanje. Obje skupine imale su 65% točnih odgovora vezano uz poznavanje bolesti, te 44% točnih odgovora vezano uz niskoproteinsku prehranu. Na pitanja o temeljima pravilne prehrane 31% roditelja i 29% osoba s fenilketonurijom odgovorilo je ispravno. Više od 45% ispitanika zatražilo bi pomoć nutricionista u slučaju nenamjernog gubitka na tjelesnoj masi i zbog nejasnoća u vezi niskoproteinske hrane. Ipak, 28% ispitanika smatra kako je nedovoljna zastupljenost nutricionističkog savjetovanja za osobe s fenilketonurijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)