Pregled bibliografske jedinice broj: 802801
Ocjena prikladnosti tla za uzgoj bobičastog voća na širem području grada Ogulina
Ocjena prikladnosti tla za uzgoj bobičastog voća na širem području grada Ogulina, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 802801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjena prikladnosti tla za uzgoj bobičastog voća na širem području grada Ogulina
Autori
Šebrek, Antonijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
20
Mentor
Čoga, Lepomir
Ključne riječi
bobičasto voće ; reakcija tla ; mehanički sastav ; makro hranjiva
Sažetak
Nutritivna i biološka svojstva bobičastog voća u svezi su s količinama i odnosom među komponentama kemijskog sastava (organski i anorganski spojevi). Na kemijski sastav ploda utječu brojni faktori: klimatski uvjeti, geografsko područje, agrotehničke i agrokemijske mjere i zahvati, uvjeti dozrijevanja, transport, skladištenje, obrada i stupanj zrelosti. Kad govorimo o agrokemijskim mjerama, tu prvenstveno mislimo na gnojidbu i harmoničnu ishranjenost, koja se treba temeljiti na zahtjevima i specifičnostima biljne vrste, karakteristikama tla, kemijskim analizama tla i biljnog materijala. Provedena istraživanja fizikalno – kemijskih značajki tla na širem području grada Ogulina imala su za cilj utvrditi prikladnost analiziranih površina za uzgoj bobičastog voća. Istraživanja su provedena tijekom 2014. godine na površini od 250 ha. U svrhu utvrđivanja tipske pripadnosti i fizikalnih svojstava tla otvoreno je ukupno devet (9) pedoloških profila, a za potrebe utvrđivanja kemijskih značajki i biljno hranidbenog kapaciteta tla uzeto je šesnaest (16) prosječnih uzoraka iz sloja 0-30 cm dubine. Temeljem dobivenih rezultata, a sukladno zahtjevima bobičastog voća utvrđeno je da su analizirana tla pogodna za njihov uzgoj ukoliko se prije sadnje provede kvalitetna priprema i gnojidba tla na zalihu organskim i mineralnim gnojivima. Zbog težeg mehaničkog sastava (dominiraju frakcije praha i gline), a u svrhu reguliranja vodo – zračnog režima tla, prije podizanja nasada potrebno je provesti dubinsko rahljenje tla (rigolanje do dubine 60 cm), uz unošenje većih količina organske tvari. Kako je reakcija tla jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe ne samo na topivost i pristupačnost hranjiva nego i na izbor kultura sukladno dobivenim rezultatima, određene su najpogodnije površine za uzgoj različitog bobičastog voća. Polazeći od spoznaje da borovnica, brusnica i ribizl preferiraju tla jako kisele do kisele reakcije za njihov uzgoj predložene su površine s najnižom reakcijom tla (kisela tla), dok su slabo kisela tla odabrana za uzgoj malina, kupina i aronije. Pri tome treba voditi računa da za povećanje prinosa i kvalitete bobičastog voća uz povoljnu reakciju tla treba osigurati i dovoljnu količinu hraniva u svim fazama rasta i razvoja te njihov optimalan odnos u tlu i biljci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)