Pregled bibliografske jedinice broj: 802757
Genius loci - pitanje zavičajnosti u dalmatinskoj kuhinji i umjetnosti
Genius loci - pitanje zavičajnosti u dalmatinskoj kuhinji i umjetnosti // Europa NEU denken
Dubrovnik, Hrvatska, 2015. (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 802757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genius loci - pitanje zavičajnosti u dalmatinskoj kuhinji i umjetnosti
(GENIUS LOCI IN DALMATIAN CUISINE AND VISUAL ARTS)
Autori
Prijatelj Pavičić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Europa NEU denken
/ - , 2015
Skup
Europa NEU Denken. Michael Fischer Symposion 2015
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 09.10.2015. - 11.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Karamanove definicije provincijskog; perifernog i graničnog; turistifikacija dalmatinske gastronomije; dalmatinska gastronomska baština
(Karaman’s definition of terms provincial; peripheral and bordering; touristified Dalmatian gastronomy; Dalmatian gastronomic heritage)
Sažetak
Kao što se u dalmatinskoj povijesti umjetnosti piše o raznovrsnim oblicima umjetničkoga transfera sa Zapada i sa Istoka, o sličnim fenomenima koji su posljedica gastronomskog transfera na relaciji Istok-Zapad pišu i dalmatinski gastronomski povjesničari. U radu se autorica bavi oblicima prodora i prihvaćanja/recepcije istočnoga i zapadnog umjetničkog kanona u Dalmaciji, i pitanjima heteronomije ili autonomije u dalmatinskoj kuhinji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija