Pregled bibliografske jedinice broj: 802516
Problematika suzbijanja korova u povrću
Problematika suzbijanja korova u povrću, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 802516 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Problematika suzbijanja korova u povrću
(The complexity of weed control in vegetables)
Autori
Prelec, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
25
Mentor
Barić, Klara
Ključne riječi
korovi; povrće; kritično razdoblje zakorovljenosti; herbicidi
(weeds; vegetable; critical period of weed; herbicides)
Sažetak
Suzbijanje korova u povrću najzahtjevniji je dio u tehnologiji uzgoja. Povrće se najčešće uzgaja uz veći međuredni razmak, a sporo nicanje i mala pokrovnost uzgajanih biljaka u prvim fazama razvoja omogućuju nesmetan rast i visoku zakorovljenost usjeva/nasada. Gotovo sve povrćarske kulture su po svojim morfološkim značajkama (slabog habitusa) biljke vrlo slabih kompetitivnih sposobnosti, zbog čega ih korovi lako nadvladaju. Naime, za razliku od ratarskih kultura kod kojih se kritično razdoblje zakorovljenosti (KRZ) svodi na nekoliko tjedana nakon nicanja, kod većine povrćarskih kultura kritično razdoblje zakorovljenosti traje puno dulje, a kod nekih vrsta tijekom cijele vegetacijske sezone. Problematika suzbijanja korova je velika i određuje je nekoliko veoma važnih čimbenika, a to su veliki broj kultura, način uzgoja, područje (uvjeti uzgoja), vrijeme sjetve, cilj uzgoja, značajke kulture i vrlo važan čimbenik ograničeni izbor herbicida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)