Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802507

Suzbijanje korova u krumpiru


Ostojić, Zvonimir; Barić, Klara; Šćepanović, Maja; Pintar, Ana
Suzbijanje korova u krumpiru // 1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća / Beinrauch, Goran (ur.).
Zagreb, 2015. str. 84-84 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 802507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suzbijanje korova u krumpiru
(Weed control in potato)

Autori
Ostojić, Zvonimir ; Barić, Klara ; Šćepanović, Maja ; Pintar, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća / Beinrauch, Goran - Zagreb, 2015, 84-84

Skup
1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.11.2015. - 20.11.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
štete od korova; korovi; izbor herbicida
(yield loss; weeds; herbicides)

Sažetak
Krumpir u Hrvatskoj ima veliku važnost. Međutim, prema službenim statističkim pokazateljima čini se da to nije tako. Od 2007. godine do 2014. površine zasađene krumpirom stagniraju, od 17335 ha smanjile su se na 10300 ha. Tijekom navedenog razdoblja prinos je varirao od 14, 8 t/ha (2012. god.) do 19, 3 t/ha (2009. god.), što je u usporedbi s razvijenim zemljama dvostruko manje. Jedan od ograničavajućih činitelja većeg prinosa krumpira svakako su korovi. Kao i kod većine okopavina, korovi krumpira najveće štete nanose u prvom dijelu vegetacije, odnosno u tzv. „kritičnom razdoblju zakorovljenosti“. To je razdoblje ovisno o roku sadnje i korovnoj flori a uobičajeno se kreće se od 2. do 4. tjedna nakon nicanja krumpira. S praktičnog gledišta to je razdoblje u kojem se vrši prvo i drugo ogrtanje krumpira. U ovom razdoblju korov neminovno treba suzbijati bilo mehaničkim ili kemijskim mjerama borbe koje će u radu biti opisane. Nadmećući se s kulturom za hraniva, vodu, svjetlo i prostor, korovi krumpiru direktno štete umanjujući mu prinos i kakvoću gomolja. Osim direktnih šteta, korovi indirektno štete na način da su prenositelji mnogih bolesti, domaćini su mnogim štetnicima, otežavaju berbu (vađenje) gomolja i sl. Računa se da zakorovljen usjev ako ne poduzimamo mjere borbe protiv korova daje manji prinos i do 70%. Čak što više, i u slučaju kad pravovremeno provodimo sve raspoložive mjere borbe protiv štetočina, prinos može biti umanjen i za 40%. Od toga, samo na korove otpada do 10%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ostojić, Zvonimir; Barić, Klara; Šćepanović, Maja; Pintar, Ana
Suzbijanje korova u krumpiru // 1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća / Beinrauch, Goran (ur.).
Zagreb, 2015. str. 84-84 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Ostojić, Z., Barić, K., Šćepanović, M. & Pintar, A. (2015) Suzbijanje korova u krumpiru. U: Beinrauch, G. (ur.)1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća.
@article{article, author = {Ostoji\'{c}, Zvonimir and Bari\'{c}, Klara and \v{S}\'{c}epanovi\'{c}, Maja and Pintar, Ana}, editor = {Beinrauch, G.}, year = {2015}, pages = {84-84}, keywords = {\v{s}tete od korova, korovi, izbor herbicida}, title = {Suzbijanje korova u krumpiru}, keyword = {\v{s}tete od korova, korovi, izbor herbicida}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ostoji\'{c}, Zvonimir and Bari\'{c}, Klara and \v{S}\'{c}epanovi\'{c}, Maja and Pintar, Ana}, editor = {Beinrauch, G.}, year = {2015}, pages = {84-84}, keywords = {yield loss, weeds, herbicides}, title = {Weed control in potato}, keyword = {yield loss, weeds, herbicides}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font