Pregled bibliografske jedinice broj: 802496
Problematika suzbijanja korova u povrću
Problematika suzbijanja korova u povrću // 1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća / Beinrauch, Goran (ur.).
Zagreb: Gospodarski list, 2015. str. 56-56 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 802496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Problematika suzbijanja korova u povrću
(The complexity of weed control in vegetables)
Autori
Barić, Klara ; Ostojić, Zvonimir ; Šćepanović, Maja ; Pintar, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Skup
1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.11.2015. - 20.11.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
povrće; tehnologija uzgoja; izbor herbicida
(vegetables; farming; the choice of herbicides)
Sažetak
Proizvodnja povrća je općenito, pa tako i u Hrvatskoj visokodohodovna proizvodnja po jedinici površine. Prema podacima resornog ministarstva povrće se u Hrvatskoj (uključujući i krumpir) uzgaja na oko 10% ukupno obradive poljoprivredne površine. Najvećim dijelom (oko 70%) odvija se na obiteljskim gospodarstvima. Operativnim programom za razvoj povrćarstva iz 2007. (dokument Ministarstva) navodi se da je proizvodnje povrća, s obzirom na pedoklimatske i druge pogodnosti, daleko ispod očekivane razine. Ne proizvodi se dovoljno ni za vlastite potrebe, a kamoli za izvoz. Uz ine, kao jedan od glavnih razloga tomu navode nedovoljnu educiranost proizvođača. Ovo naročito dolazi do izražaja kod uzgoja u zaštićenom prostoru. Međutim, više od 90% povrća uzgaja se u polju na otvorenom prostoru gdje su korovi ograničavajući činitelj proizvodnje. Za razliku od ratarskih, povrćarske kulture su slabih ili nikakvih kompeticijskih sposobnosti, zbog čega ih korovi redovito nadvladaju. Kod većine vrsta kritično razdoblje zakorovljenosti traje dulje od polovice ukupnog trajanja vegetacije. Uz navedeno, veliki broj različitih kultura, različiti načini i ciljevi uzgoja, različiti rokovi sjetve/sadnje, duljina vegetacije, morfološke značajke pojedine vrste, ograničen izbor selektivnih i dr. u mnogome otežavaju odabir i uspjeh mjera borbe protiv korova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Ostojić
(autor)
Klara Barić
(autor)
Maja Šćepanović
(autor)
Ana Milanović-Litre
(autor)