Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802358

Laktacijske promjene proizvodnje i kakvoće mlijeka alpina koza


Antolić, Maja; Prpić, Zvonimir; Vnučec, Ivan; Jurković, Darko; Mioč, Boro
Laktacijske promjene proizvodnje i kakvoće mlijeka alpina koza // Zbornik radova, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 351-355 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 802358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Laktacijske promjene proizvodnje i kakvoće mlijeka alpina koza
(Lactational changes of milk yield and quality of Alpine goats)

Autori
Antolić, Maja ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan ; Jurković, Darko ; Mioč, Boro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 351-355

ISBN
978-953-7878-50-4

Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kozje mlijeko; redoslijed laktacije; stadij laktacije; kemijski sastav
(goat milk; parity; stage of lactation; chemical composition)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj redoslijeda i stadija laktacije na proizvodnju mlijeka, kemijski sastav i broj somatskih stanica (BSS) u mlijeku alpina koza. Tijekom triju uzastopnih laktacija, redovitim kontrolama mliječnosti (AT metoda) ukupno je bilo obuhvaćeno 1108 koza, od prve do pete laktacije. Redoslijed laktacije je utjecao (P<0, 001) na gotovo sve analizirane pokazatelje ; najveću prosječnu dnevnu proizvodnju mlijeka ostvarile su koze u petoj laktaciji, a najmanju prvojarke. Odmicanjem laktacije utvrđeno je smanjenje prosječne dnevne proizvodnje mlijeka (P<0, 001), dok je mlijeko s najpovoljnijim kemijskim sastavom (P<0, 001) i najvećim BSS (P<0, 001) proizvedeno u kasnoj laktaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Antolić, Maja; Prpić, Zvonimir; Vnučec, Ivan; Jurković, Darko; Mioč, Boro
Laktacijske promjene proizvodnje i kakvoće mlijeka alpina koza // Zbornik radova, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 351-355 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Antolić, M., Prpić, Z., Vnučec, I., Jurković, D. & Mioč, B. (2016) Laktacijske promjene proizvodnje i kakvoće mlijeka alpina koza. U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)Zbornik radova, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Antoli\'{c}, Maja and Prpi\'{c}, Zvonimir and Vnu\v{c}ec, Ivan and Jurkovi\'{c}, Darko and Mio\v{c}, Boro}, year = {2016}, pages = {351-355}, keywords = {kozje mlijeko, redoslijed laktacije, stadij laktacije, kemijski sastav}, isbn = {978-953-7878-50-4}, title = {Laktacijske promjene proizvodnje i kakvo\'{c}e mlijeka alpina koza}, keyword = {kozje mlijeko, redoslijed laktacije, stadij laktacije, kemijski sastav}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antoli\'{c}, Maja and Prpi\'{c}, Zvonimir and Vnu\v{c}ec, Ivan and Jurkovi\'{c}, Darko and Mio\v{c}, Boro}, year = {2016}, pages = {351-355}, keywords = {goat milk, parity, stage of lactation, chemical composition}, isbn = {978-953-7878-50-4}, title = {Lactational changes of milk yield and quality of Alpine goats}, keyword = {goat milk, parity, stage of lactation, chemical composition}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font