Pregled bibliografske jedinice broj: 802358
Laktacijske promjene proizvodnje i kakvoće mlijeka alpina koza
Laktacijske promjene proizvodnje i kakvoće mlijeka alpina koza // Zbornik radova, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 351-355 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 802358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Laktacijske promjene proizvodnje i kakvoće mlijeka alpina koza
(Lactational changes of milk yield and quality of Alpine goats)
Autori
Antolić, Maja ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan ; Jurković, Darko ; Mioč, Boro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 351-355
ISBN
978-953-7878-50-4
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kozje mlijeko; redoslijed laktacije; stadij laktacije; kemijski sastav
(goat milk; parity; stage of lactation; chemical composition)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj redoslijeda i stadija laktacije na proizvodnju mlijeka, kemijski sastav i broj somatskih stanica (BSS) u mlijeku alpina koza. Tijekom triju uzastopnih laktacija, redovitim kontrolama mliječnosti (AT metoda) ukupno je bilo obuhvaćeno 1108 koza, od prve do pete laktacije. Redoslijed laktacije je utjecao (P<0, 001) na gotovo sve analizirane pokazatelje ; najveću prosječnu dnevnu proizvodnju mlijeka ostvarile su koze u petoj laktaciji, a najmanju prvojarke. Odmicanjem laktacije utvrđeno je smanjenje prosječne dnevne proizvodnje mlijeka (P<0, 001), dok je mlijeko s najpovoljnijim kemijskim sastavom (P<0, 001) i najvećim BSS (P<0, 001) proizvedeno u kasnoj laktaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb