Pregled bibliografske jedinice broj: 802355
Pregled proizvodnje šećerne repe u Republici Hrvatskoj od 2000. do 2014. godine
Pregled proizvodnje šećerne repe u Republici Hrvatskoj od 2000. do 2014. godine, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 802355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled proizvodnje šećerne repe u Republici
Hrvatskoj od 2000. do 2014. godine
(Review of sugar beet production in the Republic of
Croatia from 2000 to 2014)
Autori
Vučićević, Sanela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2015
Stranica
48
Mentor
Antunović, Manda
Ključne riječi
šećerna repa ; prinos ; sadržaj šećera ; vremenske prilike ; Republika Hrvatska
(sugar beet ; yield ; sugar content ; weather conditions ; Croatia)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je prikazati pregled proizvodnje šećerne repe u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2000. do 2014. godine s obzirom na vremenske prilike (srednje mjesečne temperature (oC) i srednje mjesečne količine oborina (mm). Može se zaključiti da su vremenske prilike imale značajan utjecaj na prinos korijena i sadržaj šećera, te je upravo zbog toga 2014. godina bila najbolja što se tiče prinosa korijena, imala je najveći prinos od svih analiziranih godina, on je iznosio 68, 5 t/ha, ali sadržaj šećera 2014. godine je bio strašno nizak, 13, 30 %, što je ujedno i najmanji sadržaj šećera od svih analiziranih godina. 2011. godina je bila najbolja s obzirom na sadržaj šećera, odnosno imala je najveći sadržaj šećera u korijenu od svih analiziranih godina, iznosio je 16, 21 %. Temperature u svim godinama su bile iznad potreba šećerne repe i iznad višegodišnjeg prosjeka 1961. do 1990. godine, dok su oborine varirale ovisno o godini. Sušne godine su bile: 2000., 2003., 2007., 2009., 2011., 2012., 2013. godina. Iznad prosječno vlažne godine su bile: 2005., 2010. i 2014. godina. Prinosi korijena kretali su se od 23, 8 t/ha (2003.g.) do 68, 5 t/ha (2014.g.) Najbolji prinosi korijena: 2008.g. (56, 9 t/ha) i 2014.g. (68, 5 t/ha), a najgori prinosi korijena su bili 2003.g. (23, 8t/ha) i 2000.g. (37, 5 t/ha). Sadržaj šećera u korijenu kretao se je od 13, 30 (2014.g.) do 16, 21 % (2011.g.). Najbolje digestije bile su 2008.g. (16, 15%) i 2011.g. (16, 21%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Manda Antunović
(mentor)