Pregled bibliografske jedinice broj: 802327
Tržište tradicijskih mesnih prerađevina u Zagrebačkoj županiji
Tržište tradicijskih mesnih prerađevina u Zagrebačkoj županiji, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 802327 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tržište tradicijskih mesnih prerađevina u Zagrebačkoj županiji
(Market of Traditional Meat Products in Zagreb County)
Autori
Grom, Julijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2015
Stranica
61
Mentor
Cerjak, Marija
Neposredni voditelj
Mesić, Željka
Ključne riječi
tradicijske mesne prerađevine; opskrbni lanci; uspješnost
(traditional processed meat products; supply chain; performance)
Sažetak
Zbog svojih zemljopisnih i klimatskih specifičnosti te bogate povijesti i kulture, Zagrebačka županija ima veliki broj tradicijskih mesnih prerađevina. U posljednjih dvadesetak godina raste potražnja za ovim proizvodima, dok ponuda postaje sve kvalitetnija i raznovrsnija. Najveće ograničenje za daljnji razvoj proizvodnje i potrošnje ovih proizvoda je njihova distribucija. Proizvođači mesnih prerađevina su slabo organizirani, a pojedinačno nemaju financijske i organizacijske kapacitete da samostalno organiziraju prodaju. Za njihov opstanak važno je da se uključe u opskrbne lance radi poboljšanja plasmana vlastitih proizvoda. S druge strane, da bi bili što uspješniji na tržištu, proizvođači bi trebali poznavati ponašanja potrošača i njihove stavove o tradicijskim mesnim prerađevinama. Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti tržište mesnih prerađevina u Zagrebačkoj županiji ; ispitati stavove članova opskrbnih lanaca o njihovoj uspješnosti, te utvrditi stavove potrošača prema tradicijskim mesnim prerađevinama (tradicijske mesne prerađevine = TMP). Anketno istraživanje je provedeno na uzorku od 21 člana opskrbnih lanaca od čega su njih 7 bili dobavljači sirovine, 12 prerađivači/ proizvođači i 12 kupci (trijade) i 60 ispitanika (potrošača TMP). Analizom percepcije žarišnih tvrtki o doprinosu dobavljača njihovoj uspješnosti, žarišne tvrtke su najvišim ocijenile doprinos dobavljača sirovine u odazivu lanca, visoko ocjenjuju doprinos dobavljača sirovine u očuvanju tradicije njihovih proizvoda, a najniže je ocijenjen doprinos dobavljača u održanju ravnoteže opskrbnog lanca. Analizom percepcije žarišnih tvrtki o doprinosu kupaca njihovoj uspješnosti, utvrđen je visok doprinos kupaca u očuvanju tradicije proizvoda. Ispitanici – članovi opskrbnog lanca su na ljestvici od pet stupnjeva ocijenili stupanj suglasnosti s 11 tvrdnji koje se odnose na ključne pokazatelje uspješnosti. Stavovi potrošača o tradicijskim mesnim prerađevinama su mjereni pomoću trinaest izjava preuzetih iz EuroFIR izvješća „Traditional food in Europe“ Weichselbam i sur. (2009) te prilagođene tematici ovog rada. Rezultati ovog istraživanja mogu poslužiti kao informativna podloga svim sudionicima u opskrbnim lancima tradicijskih mesnih prerađevina na način da ih potakne na aktivnosti kojima će povećati uspješnost opskrbnih lanaca kojima pripadaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb