Pregled bibliografske jedinice broj: 802185
Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica
Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2015), 6; 345-351 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 802185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica
(Lactic acid bacteria in traditional dry sausage production)
Autori
Žgomba Maksimović, Ana ; Hulak, Nataša ; Vuko, Miljenka ; Kovačević, Vjera ; Kos, Ivica ; Mrkonjić Fuka, Mirna
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVII
(2015), 6;
345-351
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline ; fermentirane kobasice ; domaće ili divlje životinje
(lactic acid bacteria ; fermented sausages ; domestic or wild animals)
Sažetak
Spontano fermentirane trajne kobasice, koje se proizvode u domaćoj radinosti, prepoznati su i cijenjeni tradicionalni proizvodi. Odlikuju se specifičnim senzornim karakteristikama i izvor su vrijednih hranjivih sastojaka. Međutim, različit izbor sirovine i dodataka te varijabilni uvjeti proizvodnje dovode do neujednačene mikrobiološke i senzorne kvalitete tradicionalnih kobasica. Ključnu ulogu u osiguravanju zdravstvene ispravnosti takvih proizvoda imaju prirodno prisutne, autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK). Selektirane i aplicirane kao starter kulture autohtone populacije BMK mogle bi smanjiti rizike uzorkovane mikrobiološkom kontaminacijom za vrijeme klanja, odnosno lova i tijekom prerade mesa te povoljno utjecati na organoleptičke karakteristike krajnjeg proizvoda. Stoga je cilj ovog rada pokazati specifičnosti bakterija mliječne kiseline i mogućnosti njihove aplikacije u fermentaciji tradicionalnih suhih kobasica proizvedenih od mesa domaćih ili divljih životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts