Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802185

Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica


Žgomba Maksimović, Ana; Hulak, Nataša; Vuko, Miljenka; Kovačević, Vjera; Kos, Ivica; Mrkonjić Fuka, Mirna
Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2015), 6; 345-351 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 802185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica
(Lactic acid bacteria in traditional dry sausage production)

Autori
Žgomba Maksimović, Ana ; Hulak, Nataša ; Vuko, Miljenka ; Kovačević, Vjera ; Kos, Ivica ; Mrkonjić Fuka, Mirna

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVII (2015), 6; 345-351

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline ; fermentirane kobasice ; domaće ili divlje životinje
(lactic acid bacteria ; fermented sausages ; domestic or wild animals)

Sažetak
Spontano fermentirane trajne kobasice, koje se proizvode u domaćoj radinosti, prepoznati su i cijenjeni tradicionalni proizvodi. Odlikuju se specifičnim senzornim karakteristikama i izvor su vrijednih hranjivih sastojaka. Međutim, različit izbor sirovine i dodataka te varijabilni uvjeti proizvodnje dovode do neujednačene mikrobiološke i senzorne kvalitete tradicionalnih kobasica. Ključnu ulogu u osiguravanju zdravstvene ispravnosti takvih proizvoda imaju prirodno prisutne, autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK). Selektirane i aplicirane kao starter kulture autohtone populacije BMK mogle bi smanjiti rizike uzorkovane mikrobiološkom kontaminacijom za vrijeme klanja, odnosno lova i tijekom prerade mesa te povoljno utjecati na organoleptičke karakteristike krajnjeg proizvoda. Stoga je cilj ovog rada pokazati specifičnosti bakterija mliječne kiseline i mogućnosti njihove aplikacije u fermentaciji tradicionalnih suhih kobasica proizvedenih od mesa domaćih ili divljih životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nataša Hulak (autor)

Avatar Url Ivica Kos (autor)

Avatar Url Mirna Mrkonjić Fuka (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žgomba Maksimović, Ana; Hulak, Nataša; Vuko, Miljenka; Kovačević, Vjera; Kos, Ivica; Mrkonjić Fuka, Mirna
Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2015), 6; 345-351 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Žgomba Maksimović, A., Hulak, N., Vuko, M., Kovačević, V., Kos, I. & Mrkonjić Fuka, M. (2015) Bakterije mliječne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (6), 345-351.
@article{article, author = {\v{Z}gomba Maksimovi\'{c}, Ana and Hulak, Nata\v{s}a and Vuko, Miljenka and Kova\v{c}evi\'{c}, Vjera and Kos, Ivica and Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna}, year = {2015}, pages = {345-351}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, fermentirane kobasice, doma\'{c}e ili divlje \v{z}ivotinje}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVII}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Bakterije mlije\v{c}ne kiseline u proizvodnji tradicionalnih trajnih kobasica}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, fermentirane kobasice, doma\'{c}e ili divlje \v{z}ivotinje} }
@article{article, author = {\v{Z}gomba Maksimovi\'{c}, Ana and Hulak, Nata\v{s}a and Vuko, Miljenka and Kova\v{c}evi\'{c}, Vjera and Kos, Ivica and Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna}, year = {2015}, pages = {345-351}, keywords = {lactic acid bacteria, fermented sausages, domestic or wild animals}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVII}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Lactic acid bacteria in traditional dry sausage production}, keyword = {lactic acid bacteria, fermented sausages, domestic or wild animals} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font