Pregled bibliografske jedinice broj: 80216
Rad na oplemenjivanju soje s naglaskom na otpornost na glavne gljivične bolesti
Rad na oplemenjivanju soje s naglaskom na otpornost na glavne gljivične bolesti // Oplemenjivanje i genetika poljoprivrednog bilja-sadašnjost i perspektive / Kozumplik, Vinko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 80216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rad na oplemenjivanju soje s naglaskom na otpornost na glavne gljivične bolesti
(The work on soybean breeding with accent on the resistance on principal fungal diseases)
Autori
Duvnjak, Tomislav ; Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Oplemenjivanje i genetika poljoprivrednog bilja-sadašnjost i perspektive
/ Kozumplik, Vinko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002
Skup
Oplemenjivanje i genetika poljoprivrednog bilja-sadašnjost i perspektive
Mjesto i datum
Virovitica, Hrvatska, 01.03.2002
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; sorte; patogeni; oplemenjivanje; otpornost na gljivične bolesti
(soybean; cultivars; pathogen; breeding; resistance on fungal diseases)
Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merrill) se u svijetu uzgaja na oko 76 mil. ha. U svim uzgojnim područjima soje u svijetu problem bolesti je vrlo ozbiljan. Pojedine gljivične bolesti koje uzrokuju patogeni Phytophtora megasperma (Drechs.)var. sojae, Diaporthe phaseolorum var. meridionalis, Fusarium solani f. sp. glycines, a u posljednje vrijeme i Sclerotinia sclerotiorum prouzrokuju značajne gubitke uroda zrna. U posljednjih dvadesetak godina, u velikim oplemenjivačkim programima soje u svijetu, uz urod zrna, velika pozornost poklanja se radu na otpornosti prema pojedinim bolestima. Međutim, taj problem je vrlo složen, jer je do sada klasičnim oplemenjivanjem bilo gotovo nemoguće stvoriti sorte otporne na više patogena (multipla otpornost), a u isto vrijeme postići visoke i stabilne urode zrna. Razvojem biotehnologije i njenim korištenjem (primjena molekularnih markera) u stvaranju novih sorata, uz klasično oplemenjivanje, očekuje se da će to biti moguće postići. U R. Hrvatskoj, bolesti soje nisu bile limitirajući činitelj proizvodnje. Međutim, u posljednjih nekoliko godina proizvodnja je povećana sa 20000 ha na 50000 ha, a u isto vrijeme povećavaju se površine pod suncokretom i ozimom uljanom repicom, te je problem bolesti na soji sve prisutniji. U našim agroekološkim uvjetima najznačajnije gljivične bolesti su: plamenjača soje (Peronospora manshurica), bijela trulež soje (Sclerotinia sclerotiorum), crna pjegavost stabljike (Diaporthe phaseolorum var. caulivora), te palež mahuna i stabljike (Diaporthe phaseolorum var. sojae). S obzirom na važnost ove problematike, u okviru oplemenjivačkog programa soje u Pojoprivrednom institutu Osijek jedan od ciljeva rada je i rad na otpornosti na glavne gljivične bolesti te ga nastojimo sve više usavršiti i proširiti. Za sada utvrđujemo prisustvo bolesti i tražimo izvore otpornosti na vlastitom selekcijskom materijalu, pratimo svjetske trendove u radu i koristimo se svjetskim dostignućima, prikupili smo dostupne strane izvore otpornosti na pojedine za nas važne patogene i koristimo ih u programima križanja kao roditeljske komponente, te razrađujemo tehnike umjetne infekcije za glavne patogene. U dosadašnjem radu imamo određenih dobrih rezultata; nove priznate sorte veće tolerantnosti na glavne bolesti u odnosu na ranije priznate sorte, što između ostalog doprinosi većoj uspješnosti proizvodnje soje kod nas.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)