Pregled bibliografske jedinice broj: 80208
Analiza stabilnosti uroda i kakvoće zrna u oplemenjivanju soje
Analiza stabilnosti uroda i kakvoće zrna u oplemenjivanju soje // Sjemenarstvo, 18 (2001), 5-6; 301-313 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 80208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza stabilnosti uroda i kakvoće zrna u oplemenjivanju soje
(Stability analysis of grain yield and grain quality in soybean breeding)
Autori
Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Sudar, Rezica
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 18
(2001), 5-6;
301-313
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
soja (Glycine max (L.) Merrill); urod zrna; kakvoća zrna; stabilnost; adaptabilnost
(soybean (Glycine max (L.) Merrill); grain yield; grain quality; stability; adaptability)
Sažetak
Cilj ovih istraživanja bio je procijeniti vrijednost novih linija soje (Glycine max (L.) Merrill) u usporedbi sa standardnim kultivarima analizom visine i stabilnosti uroda i kakvoće zrna(sadržaj bjelančevina i ulja) te adaptabilnosti. Pokusi su provedeni na pokusnom polju Poljoprivrednog instituta Osijek u razdoblju od 1998. do 2000. godine, a obuhvaćali su 33 genotipa (29 linija i 4 kultivara) u okviru I. grupe zriobe. U analizi stabilnosti i adaptabilnosti korištena su tri parametra: ekovalenca (Wi), udio interakcije genotip x godina pojedinog genotipa u ukupnoj interakciji genotip x godina (S2GxY) i koeficijent regresije (bi). Dobiveni rezultati ukazali su na značajne razlike u visini i stabilnosti uroda i kakvoće zrna te razini adaptabilnosti genotipova. Između 33 ispitivana genotipa, po urodu zrna bilo je stabilno 14, sadržaju bjelančevina 11, a po sadržaju ulja 13 genotipova. Najbolji genotipovi po visini i stabilnosti uroda zrna, sadržaja bjelančevina i sadržaja ulja u zrnu te adaptabilnosti su:L-108, L-106, L-107 te cv. Tisa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- C.A.B.
- BIOSIS