Pregled bibliografske jedinice broj: 802005
Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke
Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke // Glasnik zaštite bilja, 37 (2014), 3; 20-27 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 802005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke
(Pomological characteristics and fruit quality traditional apple cultivars)
Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Korent, Patrik ; Šindrak, Zoran ; Jemrić, Tomislav
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 37
(2014), 3;
20-27
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jabuka; genetska varijabilnost; pomološka svojstva; kakvoća ploda
(apple; genetic variability; pomological characteristics; fruit quality)
Sažetak
Istraživana su pomološka svojstva i kakvoća plodova najzastupljenijih tradicionalnih sorata jabuka sa područja općine Topusko. Determinacijom je utvrđeno da se radilo o plodovima sorata ‘Bobovec’, 'Božićnica', 'Citronka', ‘Lijepocvjetka' i 'Zlatna zimska parmenka'. Nakon provedenih fizikalnih i kemijskih analiza, utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju po istraživanim svojstvima. Najveća masa, visina i širina ploda izmjerena je kod sorte ‘Lijepocvjetka’, a najmanja kod sorte ‘Bobovec’. Najveću tvrdoću ploda imala je sorta ‘Citronka’, a najmanju ‘Lijepocvjetka’. Plodovi ‘Zlatne zimske parmenke’ su imali najveći udio topljive suhe tvari, a plodovi ‘Božićnice’ najmanju. Plodovi sorata ‘Lijepocvjetka’, ‘Bobovec’ i 'Zlatna zimska parmenka' imali su značajno viši udio ukupnih kiselina u odnosu na plodove druge dvije sorte. Zbog različitosti pomoloških svojstava, kakvoće plodova i otpornosti na nepovoljne abiotske i biotske čimbenike, tradicionalne je sorte važno očuvati kao izvor genetske varijabilnosti te kao čimbenik bioraznolikosti područja u kojem rastu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts