Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802005

Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke


Skendrović Babojelić, Martina; Korent, Patrik; Šindrak, Zoran; Jemrić, Tomislav
Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke // Glasnik zaštite bilja, 37 (2014), 3; 20-27 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 802005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke
(Pomological characteristics and fruit quality traditional apple cultivars)

Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Korent, Patrik ; Šindrak, Zoran ; Jemrić, Tomislav

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 37 (2014), 3; 20-27

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jabuka; genetska varijabilnost; pomološka svojstva; kakvoća ploda
(apple; genetic variability; pomological characteristics; fruit quality)

Sažetak
Istraživana su pomološka svojstva i kakvoća plodova najzastupljenijih tradicionalnih sorata jabuka sa područja općine Topusko. Determinacijom je utvrđeno da se radilo o plodovima sorata ‘Bobovec’, 'Božićnica', 'Citronka', ‘Lijepocvjetka' i 'Zlatna zimska parmenka'. Nakon provedenih fizikalnih i kemijskih analiza, utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju po istraživanim svojstvima. Najveća masa, visina i širina ploda izmjerena je kod sorte ‘Lijepocvjetka’, a najmanja kod sorte ‘Bobovec’. Najveću tvrdoću ploda imala je sorta ‘Citronka’, a najmanju ‘Lijepocvjetka’. Plodovi ‘Zlatne zimske parmenke’ su imali najveći udio topljive suhe tvari, a plodovi ‘Božićnice’ najmanju. Plodovi sorata ‘Lijepocvjetka’, ‘Bobovec’ i 'Zlatna zimska parmenka' imali su značajno viši udio ukupnih kiselina u odnosu na plodove druge dvije sorte. Zbog različitosti pomoloških svojstava, kakvoće plodova i otpornosti na nepovoljne abiotske i biotske čimbenike, tradicionalne je sorte važno očuvati kao izvor genetske varijabilnosti te kao čimbenik bioraznolikosti područja u kojem rastu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Skendrović Babojelić, Martina; Korent, Patrik; Šindrak, Zoran; Jemrić, Tomislav
Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke // Glasnik zaštite bilja, 37 (2014), 3; 20-27 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Skendrović Babojelić, M., Korent, P., Šindrak, Z. & Jemrić, T. (2014) Pomološka svojstva i kakvoća ploda tradicionalnih sorata jabuke. Glasnik zaštite bilja, 37 (3), 20-27.
@article{article, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Korent, Patrik and \v{S}indrak, Zoran and Jemri\'{c}, Tomislav}, year = {2014}, pages = {20-27}, keywords = {jabuka, genetska varijabilnost, pomolo\v{s}ka svojstva, kakvo\'{c}a ploda}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {37}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Pomolo\v{s}ka svojstva i kakvo\'{c}a ploda tradicionalnih sorata jabuke}, keyword = {jabuka, genetska varijabilnost, pomolo\v{s}ka svojstva, kakvo\'{c}a ploda} }
@article{article, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Korent, Patrik and \v{S}indrak, Zoran and Jemri\'{c}, Tomislav}, year = {2014}, pages = {20-27}, keywords = {apple, genetic variability, pomological characteristics, fruit quality}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {37}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Pomological characteristics and fruit quality traditional apple cultivars}, keyword = {apple, genetic variability, pomological characteristics, fruit quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font