Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 801975

Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa


Karolyi, Danijel; Ožeg, Matija
Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa // Zbornik radova: 51 hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 339-342 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 801975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa
(Composition and nutritional quality of beef and pork fatty acids)

Autori
Karolyi, Danijel ; Ožeg, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova: 51 hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 339-342

ISBN
978-953-7878-49-8

Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
svinjetina; govedina; masti; masne kiseline; nutritivna vrijednost
(pork; beef; fat; fatty acids; nutritional value)

Sažetak
Analiziran je prosječan sastav i nutritivna vrijednost masnih kiselina (MK) svinjskog (n=12) i goveđeg (n=12) mesa (m.longissimus dorsi) iz sustava intenzivnog uzgoja. Sadržaj (g/kg) masti u svinjskom u odnosu na goveđe meso bio je 12, 26 prema 25, 37, dok su sadržaji (g/100g ΣMK) zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih MK (ZMK, MNMK i PNMK) iznosili: 38, 25 prema 44, 32, 39, 77 prema 42, 60 i 21, 99 prema 13, 09, uz sadržaj n-6 i n-3 PNMK 20, 75 prema 12, 13, odnosno 1, 19 prema 0, 66. Omjeri PNMK/ZMK i n-6/n-3, te indeks aterogenosti (AI) bili su 0, 57 i 0, 29, 17, 54 i 18, 41 te 0, 43 i 0, 60. Analizirano svinjsko meso bilo je nutritivno povoljnije s obzirom na manji (P<0, 01) sadržaj ukupne masti i ZMK, niži (P<0, 01) AI te viši (P<0, 01) udio PNMK i PNMK/ZMK omjer u usporedbi sa goveđim mesom. Glede n-6/n-3 omjera, obje su vrste mesa odstupale od nutritivnih preporuka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Povijest



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780716-0714 - Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske (Karolyi, Danijel, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Ožeg, Matija
Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa // Zbornik radova: 51 hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 339-342 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Karolyi, D. & Ožeg, M. (2016) Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa. U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)Zbornik radova: 51 hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and O\v{z}eg, Matija}, year = {2016}, pages = {339-342}, keywords = {svinjetina, govedina, masti, masne kiseline, nutritivna vrijednost}, isbn = {978-953-7878-49-8}, title = {Sastav i nutritivna kakvo\'{c}a masnih kiselina gove\djeg i svinjskog mesa}, keyword = {svinjetina, govedina, masti, masne kiseline, nutritivna vrijednost}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and O\v{z}eg, Matija}, year = {2016}, pages = {339-342}, keywords = {pork, beef, fat, fatty acids, nutritional value}, isbn = {978-953-7878-49-8}, title = {Composition and nutritional quality of beef and pork fatty acids}, keyword = {pork, beef, fat, fatty acids, nutritional value}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font