Pregled bibliografske jedinice broj: 801975
Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa
Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa // Zbornik radova: 51 hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 339-342 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 801975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i nutritivna kakvoća masnih kiselina goveđeg i svinjskog mesa
(Composition and nutritional quality of beef and pork fatty acids)
Autori
Karolyi, Danijel ; Ožeg, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova: 51 hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 339-342
ISBN
978-953-7878-49-8
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svinjetina; govedina; masti; masne kiseline; nutritivna vrijednost
(pork; beef; fat; fatty acids; nutritional value)
Sažetak
Analiziran je prosječan sastav i nutritivna vrijednost masnih kiselina (MK) svinjskog (n=12) i goveđeg (n=12) mesa (m.longissimus dorsi) iz sustava intenzivnog uzgoja. Sadržaj (g/kg) masti u svinjskom u odnosu na goveđe meso bio je 12, 26 prema 25, 37, dok su sadržaji (g/100g ΣMK) zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih MK (ZMK, MNMK i PNMK) iznosili: 38, 25 prema 44, 32, 39, 77 prema 42, 60 i 21, 99 prema 13, 09, uz sadržaj n-6 i n-3 PNMK 20, 75 prema 12, 13, odnosno 1, 19 prema 0, 66. Omjeri PNMK/ZMK i n-6/n-3, te indeks aterogenosti (AI) bili su 0, 57 i 0, 29, 17, 54 i 18, 41 te 0, 43 i 0, 60. Analizirano svinjsko meso bilo je nutritivno povoljnije s obzirom na manji (P<0, 01) sadržaj ukupne masti i ZMK, niži (P<0, 01) AI te viši (P<0, 01) udio PNMK i PNMK/ZMK omjer u usporedbi sa goveđim mesom. Glede n-6/n-3 omjera, obje su vrste mesa odstupale od nutritivnih preporuka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Povijest
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780716-0714 - Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske (Karolyi, Danijel, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Danijel Karolyi
(autor)