Pregled bibliografske jedinice broj: 801968
Minerali i sirovi proteini u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha
Minerali i sirovi proteini u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha // Zbornik sažetaka 51. Hrvatskog i 11. Međunarodnog Simpozija Agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb, 2016. str. 93-94 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 801968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Minerali i sirovi proteini u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha
(Minerals and crude proteins in Croatian traditional bean landraces)
Autori
Herak Ćustić, Mirjana ; Gunjača, Jerko ; Lazarević, Boris ; Karažija, Tomislav ; Palčić, Igor ; Carović-Stanko, Klaudija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 51. Hrvatskog i 11. Međunarodnog Simpozija Agronoma
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb, 2016, 93-94
ISBN
978-953-7878-52-8
Skup
51. Hrvatski i 11. Međunarodni Simpozija Agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
grah ; kultivar ; minerali ; povrće
(bean ; cultivar ; minerals ; vegetable)
Sažetak
Sve se više polaže pažnja na nutritivnu vrijednost hrane koju konzumiramo, pa tako i na nutritivnu vrijednost povrća. Grah je zanimljiva strateška povrćarska namirnica jer nije kvarljiva, a ima visoku količinu minerala i proteina za razliku od drugog povrća, osobito lisnatog. Stoga, grah, uz ostale grahorice, u Hrvatskoj i svijetu postaje sve atraktivnija namirnica. Minerali su jednako važni za biljku i čovjeka zbog svoje fiziološke uloge u metabolizmu kao aktivatori i kofaktori mnogih enzima, ali i kao sastavni dijelovi staničnih struktura. Diljem Hrvatske sakupljeno je 300 primki tradicijskih kultivara graha u svrhu utvrđivanja količine minerala i sirovih proteina kao temelj za oplemenjivanje graha s ciljem dobivanja kultivara sa što većom nutritivnom vrijednošću. Utvrđeno je da je grah, pored minerala, značajan izvor sirovih bjelančevina. Fosfor se kretao u rasponu 490- 570 mg P 100 g-1, kalij 1380-1550 mg K 100 g-1, kalcij 320-440 mg Ca 100 g-1, magnezij 170-200 mg Mg 100 g-1, željezo 641, 2-753, 4 mg Fe 100 g- 1, mangan 140, 9-193, 1 mg Mn 100 g-1 te cink u rasponu 250, 7-288, 3 mg Zn 100 g-1. Količina sirovih proteina kretala se od 19, 64 do 23, 2%. Prema količini istraživanih minerala osobito su se istakli tradicijski kultivari: biser (P, Ca, Mg, Mn i Zn), dan i noć (Ca i Mg), puter (K) te trešnjevac (Fe), a prema količini sirovih proteina dan i noć te kukuruzar. Ovaj rad je financirala Hrvatska zaklada za znanost projektom UIP-11-2013-3290.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-3290 - Genetska osnova količne bioaktivnih hranivih tvari hrvatskih populacija graha (BeanQual) (Carović-Stanko, Klaudija, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Klaudija Carović-Stanko
(autor)
Jerko Gunjača
(autor)
Tomislav Karažija
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Igor Palčić
(autor)