Pregled bibliografske jedinice broj: 801865
Campylobacter spp. u mesu peradi
Campylobacter spp. u mesu peradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2015), 558-565 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 801865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Campylobacter spp. u mesu peradi
(Campylobacter spp. in poultry meat)
Autori
Levak, Stefani
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVII
(2015);
558-565
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Campylobacter spp.; pileće meso; kampilobakterioza; križna kontaminacija
(Campylobacter spp.; poultry meat; campylobacteriosis; cross-contamination)
Sažetak
Termotolerantne vrste bakterijskog roda Campylobacter (C. jejuni, C. coli, C. lari, C. upsaliensis) su najčešći uzročnici bolesti kampilobakterioze koja se prenosi hranom u razvijenim zemljama. Meso peradi, osobito svježe pileće meso, smatra se najznačajnijim izvorom infekcije za ljude. Križna kontaminacija je najznačajniji put prijenosa ovog uzročnika pa stoga prevencija predstavlja ključan način zaštite zdravlja ljudi. Širenje ove zoonoze se može spriječiti poštivanjem higijensko-sanitarnih mjera u uzgoju, transportu, klaoničkoj obradi, preradi proizvoda animalnog porijekla, plasmanu hrane na tražište i pripreme hrane u kućanstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija