Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 801646

Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže


Šibalić, Darijo; Kuzmanović, Melita; Planinić, Mirela; Tišma, Marina; Bucić-Kojić, Ana
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže // Knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2016. str. 115-115 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 801646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže
(Influence of solid-liquid extraction process conditions on extractability of sugars from corn silage)

Autori
Šibalić, Darijo ; Kuzmanović, Melita ; Planinić, Mirela ; Tišma, Marina ; Bucić-Kojić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka / - , 2016, 115-115

Skup
XI. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2016. - 19.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kukuruzna silaža ; ekstrakcija šećera ; metoda odzivnih površina
(corn silage ; sugar extraction ; response surface methodology)

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj temperature ekstrakcije (T = 27 – 47 °C), omjera kruto- tekuće (L/S = 15 25 mL/g), broja okretaja tresilice (r = 100 - 200 rpm) i vremena trajanja ekstrakcije (t = 30 - 90 min) na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže metodom odzivnih površina prema Box- Bhenkenovom planu pokusa. Ekstrakcija je provedena u vodenoj kupelji s tresilicom, a kao otapalo je korištena voda. Koncentracija šećera (glukoze, fruktoze, maltoze i ksiloze) u ekstraktima određivana je tekućinskom kromatografijom ultravisoke djelotvornosti (UHPLC). Procijenjen je utjecaj ispitivanih uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera te su određeni optimalni uvjeti ekstrakcije metodom odzivnih površina s obzirom na maksimalni udio analiziranih šećera u ekstraktima kukuruzne silaže. Provjera uspješnosti optimiranja provedena je usporedbom rezultata dobivenih metodom odzivnih površina i eksperimentalno dobivenih rezultata pri utvrđenim optimalnim uvjetima ekstrakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šibalić, Darijo; Kuzmanović, Melita; Planinić, Mirela; Tišma, Marina; Bucić-Kojić, Ana
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže // Knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2016. str. 115-115 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Šibalić, D., Kuzmanović, M., Planinić, M., Tišma, M. & Bucić-Kojić, A. (2016) Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže. U: Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {\v{S}ibali\'{c}, Darijo and Kuzmanovi\'{c}, Melita and Planini\'{c}, Mirela and Ti\v{s}ma, Marina and Buci\'{c}-Koji\'{c}, Ana}, year = {2016}, pages = {115-115}, keywords = {kukuruzna sila\v{z}a, ekstrakcija \v{s}e\'{c}era, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, title = {Utjecaj procesnih uvjeta kruto-teku\'{c}e ekstrakcije na ekstraktibilnost \v{s}e\'{c}era iz kukuruzne sila\v{z}e}, keyword = {kukuruzna sila\v{z}a, ekstrakcija \v{s}e\'{c}era, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ibali\'{c}, Darijo and Kuzmanovi\'{c}, Melita and Planini\'{c}, Mirela and Ti\v{s}ma, Marina and Buci\'{c}-Koji\'{c}, Ana}, year = {2016}, pages = {115-115}, keywords = {corn silage, sugar extraction, response surface methodology}, title = {Influence of solid-liquid extraction process conditions on extractability of sugars from corn silage}, keyword = {corn silage, sugar extraction, response surface methodology}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font