Pregled bibliografske jedinice broj: 801646
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže // Knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2016. str. 115-115 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 801646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže
(Influence of solid-liquid extraction process conditions on extractability of sugars from corn silage)
Autori
Šibalić, Darijo ; Kuzmanović, Melita ; Planinić, Mirela ; Tišma, Marina ; Bucić-Kojić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ - , 2016, 115-115
Skup
XI. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2016. - 19.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kukuruzna silaža ; ekstrakcija šećera ; metoda odzivnih površina
(corn silage ; sugar extraction ; response surface methodology)
Sažetak
U radu je istraživan utjecaj temperature ekstrakcije (T = 27 – 47 °C), omjera kruto- tekuće (L/S = 15 25 mL/g), broja okretaja tresilice (r = 100 - 200 rpm) i vremena trajanja ekstrakcije (t = 30 - 90 min) na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže metodom odzivnih površina prema Box- Bhenkenovom planu pokusa. Ekstrakcija je provedena u vodenoj kupelji s tresilicom, a kao otapalo je korištena voda. Koncentracija šećera (glukoze, fruktoze, maltoze i ksiloze) u ekstraktima određivana je tekućinskom kromatografijom ultravisoke djelotvornosti (UHPLC). Procijenjen je utjecaj ispitivanih uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera te su određeni optimalni uvjeti ekstrakcije metodom odzivnih površina s obzirom na maksimalni udio analiziranih šećera u ekstraktima kukuruzne silaže. Provjera uspješnosti optimiranja provedena je usporedbom rezultata dobivenih metodom odzivnih površina i eksperimentalno dobivenih rezultata pri utvrđenim optimalnim uvjetima ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Darijo Šibalić
(autor)
Ana Bucić-Kojić
(autor)
Melita Lončarić
(autor)
Mirela Planinić
(autor)
Marina Tišma
(autor)