Pregled bibliografske jedinice broj: 801418
Utjecaj tehnologije vinifikacije na aromatski potencijal vina bijelih kultivara grožđa (Vitis vinifera L.) iz Hrvatske
Utjecaj tehnologije vinifikacije na aromatski potencijal vina bijelih kultivara grožđa (Vitis vinifera L.) iz Hrvatske // 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture - book of abstracts / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 185-186 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 801418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnologije vinifikacije na aromatski potencijal vina bijelih kultivara grožđa (Vitis vinifera L.) iz Hrvatske
(Influence of vinification technology on Croatian white wines aromatic potential (Vitis vinifera L.))
Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Jeromel, Ana ; Mihaljević Žulj, Marin ; Puhelek, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture - book of abstracts
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 185-186
ISBN
978-953-7878-52-8
Skup
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
aromatski spojevi ; bijeli kultivari grožđa ; hladna maceracija ; bijelo vino ; plinska kromatografija
(aromatic compounds ; white grape cultivars ; cold maceration ; white wine ; gas chromatography)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi aromatski potencijal nekoliko autohtonih i udomaćenih bijelih kultivara vinove loze. S obzirom da se većina bijelih vina od nearomatičnih kultivara proizvodi brzom preradom, istražen je utjecaj hladne maceracije na njihov aromatski profil. Hladna maceracija se koristi zbog veće ekstrakcije aromatskih spojeva i njihovih prekursora što najčešće rezultira promjenama u senzornim svojstvima vina. Tretmani u istraživanju su bila dva načina vinifikacije grožđa, brza prerada i hladna maceracija masulja pet različitih kultivara vinove loze (Pošip, Malvazija istarska, Maraština, Kraljevina i Škrlet). Određivanje kvalitativnog i kvantitativnog udjela tvari arome u vinima provedeno je primjenom plinske kromatografije (GC). U radu se koristila metoda pripreme uzorka mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPME). Sva vina u istraživanju senzorno su ocijenjena metodom 100 pozitivnih bodova. S obzirom na veliki broj ispitivanih kultivara, učinak hladne maceracije nije bio jednako izražen – značajan utjecaj utvrđen je pri povećanju terpena, spojeva primarne arome u vinima svih kultivara, a najviše u vinu Škrleta. Koncentracija fermentacijskih aroma, prvenstveno estera, pod utjecajem maceracije se značajno povećala u svim vinima, a pojedini viši alkoholi samo u vinima Škrleta i Maraštine. Senzorno su najbolje ocijenjena vina Škrleta i Pošipa, dok je najmanja razlika u senzornim svojstvima zabilježena u vinima Kraljevine i Malvazije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Puhelek
(autor)
Marin Mihaljević Žulj
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)