Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 801401

Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.)


Karoglan, Marko; Osrečak, Mirela; Mihaljević Žulj, Marin; Andabaka, Željko; Grabovac, Nikola
Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.) // Proceedings. 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 392-395 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 801401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.)
(Influence of timing and severity of shoot topping on acidity of cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.) grapes)

Autori
Karoglan, Marko ; Osrečak, Mirela ; Mihaljević Žulj, Marin ; Andabaka, Željko ; Grabovac, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings. 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 392-395

ISBN
978-953-7878-49-8

Skup
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2016. - 20.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kujundžuša; vršikanje; titracijska kiselost; organske kiseline
(Kujundžuša; shoot topping; titratable acidity; organic acids)

Sažetak
Na sorti Kujundžuša proveden je pokus vršikanja u jednom od tri termina (poslije cvatnje, lag faza – puni razvoj trsa i šara), te jednom od tri odabrana intenziteta (ostavljajući 8, 12 ili 16 listova po mladici). Za usporedbu je uzeta varijanta bez primjene vršikanja. Cilj istraživanja bio je je provjeriti utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na na titracijsku kiselost (TK) kao i na sadržaj vinske, jabučne i limunske kiseline u grožđu cv. Kujundžuša.. Vrijeme provođenja zahvata vršikanja značajno je utjecalo na povećanje ukupne kiselosti grožđa Kujundžuše. Kombinacija vršikanja u periodu šare s intenzitetom na 12 odnosno 16 ostavljenih listova izdvojila se po najvišem sadržaju ukupnih kiselina. Valja izdvojiti da je najintenzivnije vršikanje utjecalo i na najniži sadržaj šećera u grožđu, i gotovo u pravilu i na najnižu kiselost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Karoglan, Marko; Osrečak, Mirela; Mihaljević Žulj, Marin; Andabaka, Željko; Grabovac, Nikola
Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.) // Proceedings. 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 392-395 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Karoglan, M., Osrečak, M., Mihaljević Žulj, M., Andabaka, Ž. & Grabovac, N. (2016) Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.). U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)Proceedings. 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Karoglan, Marko and Osre\v{c}ak, Mirela and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Andabaka, \v{Z}eljko and Grabovac, Nikola}, year = {2016}, pages = {392-395}, keywords = {Kujund\v{z}u\v{s}a, vr\v{s}ikanje, titracijska kiselost, organske kiseline}, isbn = {978-953-7878-49-8}, title = {Utjecaj intenziteta i vremena vr\v{s}ikanja na kiselost gro\v{z}\dja cv. Kujund\v{z}u\v{s}a (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Kujund\v{z}u\v{s}a, vr\v{s}ikanje, titracijska kiselost, organske kiseline}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karoglan, Marko and Osre\v{c}ak, Mirela and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Andabaka, \v{Z}eljko and Grabovac, Nikola}, year = {2016}, pages = {392-395}, keywords = {Kujund\v{z}u\v{s}a, shoot topping, titratable acidity, organic acids}, isbn = {978-953-7878-49-8}, title = {Influence of timing and severity of shoot topping on acidity of cv. Kujund\v{z}u\v{s}a (Vitis vinifera L.) grapes}, keyword = {Kujund\v{z}u\v{s}a, shoot topping, titratable acidity, organic acids}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font