Pregled bibliografske jedinice broj: 801401
Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.)
Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.) // Proceedings. 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 392-395 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 801401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na kiselost grožđa cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.)
(Influence of timing and severity of shoot topping on acidity of cv. Kujundžuša (Vitis vinifera L.) grapes)
Autori
Karoglan, Marko ; Osrečak, Mirela ; Mihaljević Žulj, Marin ; Andabaka, Željko ; Grabovac, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings. 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 392-395
ISBN
978-953-7878-49-8
Skup
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2016. - 20.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Kujundžuša; vršikanje; titracijska kiselost; organske kiseline
(Kujundžuša; shoot topping; titratable acidity; organic acids)
Sažetak
Na sorti Kujundžuša proveden je pokus vršikanja u jednom od tri termina (poslije cvatnje, lag faza – puni razvoj trsa i šara), te jednom od tri odabrana intenziteta (ostavljajući 8, 12 ili 16 listova po mladici). Za usporedbu je uzeta varijanta bez primjene vršikanja. Cilj istraživanja bio je je provjeriti utjecaj intenziteta i vremena vršikanja na na titracijsku kiselost (TK) kao i na sadržaj vinske, jabučne i limunske kiseline u grožđu cv. Kujundžuša.. Vrijeme provođenja zahvata vršikanja značajno je utjecalo na povećanje ukupne kiselosti grožđa Kujundžuše. Kombinacija vršikanja u periodu šare s intenzitetom na 12 odnosno 16 ostavljenih listova izdvojila se po najvišem sadržaju ukupnih kiselina. Valja izdvojiti da je najintenzivnije vršikanje utjecalo i na najniži sadržaj šećera u grožđu, i gotovo u pravilu i na najnižu kiselost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Željko Andabaka
(autor)
Marin Mihaljević Žulj
(autor)
Mirela Osrečak
(autor)
Marko Karoglan
(autor)