Pregled bibliografske jedinice broj: 80027
Valorizacija kvalitete ploda trešnje
Valorizacija kvalitete ploda trešnje, 2002., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 80027 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Valorizacija kvalitete ploda trešnje
(The valorization of the cherry fruit quality)
Autori
Ljubičić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.11
Godina
2002
Stranica
32
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Prunus avium; boja; suha topljiva tvar; sorte; Lovran; Cres
(Prunus avium; colour; soluble solids; cultivars; Lovran; Cres)
Sažetak
Istraživana je kvaliteta plodova trešnje različitih sorata (Lovranska, Creska i Lambert), iz dva uzgojna područja Primorsko-goranske županije (Lovran, Cres), u 2002. godini. Kvalitetu plodova možemo definirati kao stupanj njihove pogodnosti za određenu namjenu. Kvaliteta plodova trešanja određena je različitim karakteristikama, no kriteriji kvalitete se razlikuju ovisno o namjeni plodova. Kada govorimo o kvaliteti plodova namijenjenih potrošnji u svježem stanju, tada su nam važni vrijeme dozrijevanja, veličina plodova, boja i okus. Dobiveni rezultati ukazuju kako je Lovranska trešnja imala najkvalitetnije plodove, ako se uzme u obzir kemijski sastav ploda. Mjerenje intenziteta obojenosti plodova, pokazalo je kako su najtamnije plodove imali uzorci s najvećom količinom suhe topljive tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski