Pregled bibliografske jedinice broj: 800132
Utjecaj HACCP sustava na provedbu DDD mjera u subjektima u poslovanju s hranom
Utjecaj HACCP sustava na provedbu DDD mjera u subjektima u poslovanju s hranom // Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda 2011. / Korunić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Korunić, 2011. str. 49-61 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 800132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj HACCP sustava na provedbu DDD mjera u subjektima u poslovanju s hranom
(Effect of the HACCP system on the implementation of the DDD activities in food managing entities)
Autori
Vidić, Štefica ; Petrovčić, Darija ; Venus, Miroslav ; Marčeta, Milan ; Rašeta, Branka ; Volf, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda 2011.
/ Korunić, Zlatko - Zagreb : Korunić, 2011, 49-61
ISBN
978-953-7247-15-7
Skup
DDD i ZUPP 2011 - prva linija borbe protiv zaraznih bolesti
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 23.03.2011. - 25.03.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
HACCP sustav; sanitarno-tehnički uvjeti; higijena; deratizacija; dezinsekcija
(the HACCP system; sanitary-technical conditions; hygiene; deratization; desinsection)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi korelaciju između dva sustava mjera – HACCP (The Hazard Analysis and Critical Control Points System) i DDD (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) – koji su i prema zakonskoj regulativi u Republici Hrvatskoj postali međusobno povezani na način da se provođenjem mjera DDD-a u svakom subjektu u poslovanju s hranom osigura zadovoljavanje jednog od preduvjetnih programa HACCP sustava, kojima je konačni cilj zdravstveno ispravna hrana. Epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije obavio je istraživanje i monitoring u 10 subjekata u poslovanju s hranom s implementiranim HACCP sustavom (2 restoranske kuhinje, 2 institucionalne kuhinje, 1 pekarski pogon, 1 slastičarna, 1 pogon za proizvodnju sokova, 1 caffe bar, 1 trgovina mješovitom robom i 1 objekt brze prehrane) i 10 subjekata u poslovanju s hranom koji nemaju implementiran HACCP sustav ili je postupak tek u začetku (3 restoranske kuhinje, 3 pekare, 2 caffe bara, 2 trgovine mješovitom robom). Višemjesečnim terenskim radom i istraživanjem tijekom 2009. i 2010. godine, provođenjem DDD mjera, monitoringom i usporednim obilaženjem određenog broja subjekata u poslovanju s hranom koji imaju implementiran HACCP sustav i subjekata koji isti nemaju ili su tek u začetku postupka uvođenja, djelatnici s epidemiologije analizom su prikupljenih podataka i fotografskim prikazima uvjeta u subjektima prije i poslije implementacije HACCP sustava došli do rezultata koji pokazuju pozitivnu korelaciju dva navedena sustava. Naše pozitivne rezultate potvrđuje i činjenica da je neupitna međusobna ovisnost navedenih sustava uređena zakonskom regulativom. Naime, provedba DDD mjera u subjektima koji su osigurali povoljne uvjete proizvodnje i uvjete nepovoljne za prodor štetnika vrlo je jednostavna i učinkovita, jer se radi o zatvorenom sustavu u kojemu se kontroliraju svi uvjeti i koraci proizvodnje hrane, a ujedno su kao preduvjet sanirana sva oštećenja u objektu. Osim toga, takvi uvjeti zatvorenog sustava smanjuju potrošnju kemijskih sredstava (biocidnih propravaka) protiv štetočina. Potrošnja optimalne količine navedenih sredstava uz jednaku cijenu vršenja usluge nije samo ekološki nego i ekonomski prihvatljiv posao za sve izvoditelje obveznih DDD mjera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Profili:
MIROSLAV VENUS
(autor)