Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 800132

Utjecaj HACCP sustava na provedbu DDD mjera u subjektima u poslovanju s hranom


Vidić, Štefica; Petrovčić, Darija; Venus, Miroslav; Marčeta, Milan; Rašeta, Branka; Volf, Josip
Utjecaj HACCP sustava na provedbu DDD mjera u subjektima u poslovanju s hranom // Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda 2011. / Korunić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Korunić, 2011. str. 49-61 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 800132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj HACCP sustava na provedbu DDD mjera u subjektima u poslovanju s hranom
(Effect of the HACCP system on the implementation of the DDD activities in food managing entities)

Autori
Vidić, Štefica ; Petrovčić, Darija ; Venus, Miroslav ; Marčeta, Milan ; Rašeta, Branka ; Volf, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda 2011. / Korunić, Zlatko - Zagreb : Korunić, 2011, 49-61

ISBN
978-953-7247-15-7

Skup
DDD i ZUPP 2011 - prva linija borbe protiv zaraznih bolesti

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 23.03.2011. - 25.03.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
HACCP sustav; sanitarno-tehnički uvjeti; higijena; deratizacija; dezinsekcija
(the HACCP system; sanitary-technical conditions; hygiene; deratization; desinsection)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi korelaciju između dva sustava mjera – HACCP (The Hazard Analysis and Critical Control Points System) i DDD (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) – koji su i prema zakonskoj regulativi u Republici Hrvatskoj postali međusobno povezani na način da se provođenjem mjera DDD-a u svakom subjektu u poslovanju s hranom osigura zadovoljavanje jednog od preduvjetnih programa HACCP sustava, kojima je konačni cilj zdravstveno ispravna hrana. Epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije obavio je istraživanje i monitoring u 10 subjekata u poslovanju s hranom s implementiranim HACCP sustavom (2 restoranske kuhinje, 2 institucionalne kuhinje, 1 pekarski pogon, 1 slastičarna, 1 pogon za proizvodnju sokova, 1 caffe bar, 1 trgovina mješovitom robom i 1 objekt brze prehrane) i 10 subjekata u poslovanju s hranom koji nemaju implementiran HACCP sustav ili je postupak tek u začetku (3 restoranske kuhinje, 3 pekare, 2 caffe bara, 2 trgovine mješovitom robom). Višemjesečnim terenskim radom i istraživanjem tijekom 2009. i 2010. godine, provođenjem DDD mjera, monitoringom i usporednim obilaženjem određenog broja subjekata u poslovanju s hranom koji imaju implementiran HACCP sustav i subjekata koji isti nemaju ili su tek u začetku postupka uvođenja, djelatnici s epidemiologije analizom su prikupljenih podataka i fotografskim prikazima uvjeta u subjektima prije i poslije implementacije HACCP sustava došli do rezultata koji pokazuju pozitivnu korelaciju dva navedena sustava. Naše pozitivne rezultate potvrđuje i činjenica da je neupitna međusobna ovisnost navedenih sustava uređena zakonskom regulativom. Naime, provedba DDD mjera u subjektima koji su osigurali povoljne uvjete proizvodnje i uvjete nepovoljne za prodor štetnika vrlo je jednostavna i učinkovita, jer se radi o zatvorenom sustavu u kojemu se kontroliraju svi uvjeti i koraci proizvodnje hrane, a ujedno su kao preduvjet sanirana sva oštećenja u objektu. Osim toga, takvi uvjeti zatvorenog sustava smanjuju potrošnju kemijskih sredstava (biocidnih propravaka) protiv štetočina. Potrošnja optimalne količine navedenih sredstava uz jednaku cijenu vršenja usluge nije samo ekološki nego i ekonomski prihvatljiv posao za sve izvoditelje obveznih DDD mjera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Profili:

Avatar Url MIROSLAV VENUS (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidić, Štefica; Petrovčić, Darija; Venus, Miroslav; Marčeta, Milan; Rašeta, Branka; Volf, Josip
Utjecaj HACCP sustava na provedbu DDD mjera u subjektima u poslovanju s hranom // Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda 2011. / Korunić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Korunić, 2011. str. 49-61 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Vidić, Š., Petrovčić, D., Venus, M., Marčeta, M., Rašeta, B. & Volf, J. (2011) Utjecaj HACCP sustava na provedbu DDD mjera u subjektima u poslovanju s hranom. U: Korunić, Z. (ur.)Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda 2011..
@article{article, author = {Vidi\'{c}, \v{S}tefica and Petrov\v{c}i\'{c}, Darija and Venus, Miroslav and Mar\v{c}eta, Milan and Ra\v{s}eta, Branka and Volf, Josip}, editor = {Koruni\'{c}, Z.}, year = {2011}, pages = {49-61}, keywords = {HACCP sustav, sanitarno-tehni\v{c}ki uvjeti, higijena, deratizacija, dezinsekcija}, isbn = {978-953-7247-15-7}, title = {Utjecaj HACCP sustava na provedbu DDD mjera u subjektima u poslovanju s hranom}, keyword = {HACCP sustav, sanitarno-tehni\v{c}ki uvjeti, higijena, deratizacija, dezinsekcija}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vidi\'{c}, \v{S}tefica and Petrov\v{c}i\'{c}, Darija and Venus, Miroslav and Mar\v{c}eta, Milan and Ra\v{s}eta, Branka and Volf, Josip}, editor = {Koruni\'{c}, Z.}, year = {2011}, pages = {49-61}, keywords = {the HACCP system, sanitary-technical conditions, hygiene, deratization, desinsection}, isbn = {978-953-7247-15-7}, title = {Effect of the HACCP system on the implementation of the DDD activities in food managing entities}, keyword = {the HACCP system, sanitary-technical conditions, hygiene, deratization, desinsection}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font