Pregled bibliografske jedinice broj: 799938
Utjecaj obrade tla i pretkulture na prinos ozime pšenice
Utjecaj obrade tla i pretkulture na prinos ozime pšenice, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u osijeku, Osijek
CROSBI ID: 799938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj obrade tla i pretkulture na prinos ozime
pšenice
(Influence of soil tillage and precrop on winter
wheat yield)
Autori
Than, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
13.11
Godina
2013
Stranica
29
Mentor
Jug, Danijel
Ključne riječi
Agrotehnika ; ozima pšenica ; reducirana obrada ; prinos ; vremenske prilike ; pretkultura
(Agro-technology ; winter wheat ; reduction of tillage ; yield ; weather ; crop rotation)
Sažetak
U vremenskom razdoblju od 2009. do 2012. godine, izrađena je ˝slika˝ utjecaja reducirane obrade tla i pretkulture na prinose ozime pšenice u ovisnosti o meteorološkim prilikama. Nepovoljna sušna sjetva obilježila je 2009. godinu, a 2010. imala je ekstremno kišnu žetvu i po završetku godine novu otežanu kišnu sjetvu. U 2011. godini, obilježena je suša u žetvi koja je smanjila kvalitetu i kvantitetu pšenice. Nadalje, nova je sjetva u 2011. godini vrlo povoljna i period do žetve 2012. godine daje povoljne uvjete za pšenicu čime bi mogli zaključiti 2012. godinu kao najbolju za proizvodnju ozime pšenice. Unatoč takvom prikazu vremenskih prilika u razdoblju od 2009 do 2012. godine kombinirala se reducirana i konvencionalna obrada tla. Opći pokazatelji utvrdili su da su prinosi u povoljnijim uvjetima klime i sjetvom iza visokoprofitabilnijih kultura davali jako dobre rezultate. Isto tako, korištenje reducirane obrade tla pokazalo nam je da u sušnim uvjetima ostvarujemo najbolje rezultate uz najmanje troškove proizvodnje. Radom na taj način, korištenjem pune agrotehnike i primjenom stečenog znanja i iskustava kao i najnovijih dostignuća tehnike, najprije čuvamo plodnost tla, oplemenjujemo svoj rad i, kao kruna svega, postižemo najbolje rezultate proizvodnje uz najmanje moguće troškove.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)