Pregled bibliografske jedinice broj: 799662
Utjecaj konzervacijske obrade tla na količinu žetvenih ostataka soje
Utjecaj konzervacijske obrade tla na količinu žetvenih ostataka soje, 2007., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 799662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konzervacijske obrade tla na količinu žetvenih ostataka soje
(Impact of conservation soil tillage on the amount of crop residues of soybeans)
Autori
Tadić, Vjekoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
15.10
Godina
2007
Stranica
30
Mentor
Jug, Danijel
Ključne riječi
Konzervacijska obrada tla; soja; žetveni ostaci
(Conservation soil tillage; soybean; crop residues)
Sažetak
Istraživanja s ciljem utvrđivanja utjecaja reduciranih sustava obrade tla na pokrivenost površine žetvenim ostatcima na soji, provedena su u trogodišnjem razdoblju od 2002/2003-2004/2005. godine. Istraživanjima su bile obuhvaćene dvije kulture u izmjeni, odnosno pretkultura je uvijek bila soja (žetveni ostatci), a naknadna kultura ozima pšenica. Istraživane su četiri varijante obrade tla u kontinuiranom sustavu (svake godine ista obrada tla na istoj pokusnoj površini): CT – konvencionalna (standardna) obrada tla, DH – tanjuranje, RH – rahljenje i tanjuranje, NT – no-tillage (direktna sjetva). Temeljem provedenih istraživanja utvrđena je višestruka značajnost žetvenih ostataka, te kako na površini tla pri različitim sustavima obrade ostaje značajno različita količina žetvenih ostataka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek