Pregled bibliografske jedinice broj: 799551
Razlike u usvajanju željeza u zrno Srednjoeuropske germplazme pšenice
Razlike u usvajanju željeza u zrno Srednjoeuropske germplazme pšenice, 2016., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 799551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u usvajanju željeza u zrno Srednjoeuropske
germplazme pšenice
(Variability in grain iron accumulation of Middle
European wheat germplasm)
Autori
Brica, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
13.01
Godina
2016
Stranica
32
Mentor
Rebekić, Andrijana
Neposredni voditelj
Rebekić, Andrijana
Ključne riječi
pšenica ; podrijetlo ; koncentracija željeza
(wheat ; origin ; concentration of iron)
Sažetak
Pšenica je biljka koja se uzgaja širom svijeta. Globalno, ona je najvažnija zrnata biljka koja se koristi za ljudsku prehranu i druga je na ljestvici ukupne proizvodnje prinosa žitarica odmah iza kukuruza. Zrna žitarica su važan izvor željeza za ljude, ali njegova bioraspoloživost iz zrna žitarica je niska. Jedan od načina povećanja koncentracije Fe u jestivim dijelovima biljke je biofortifikacija, koja ovisno o pristupu problemu i načinu rješavanja problema niske akumulacije Fe može biti agronomska i/ili genetska. Cilj ovoga istraživanja je bio utvrditi razlike u usvajanju željeza u zrno sorata pšenice obzirom na različito podrijetlo. Istraživanje je provedeno na 20 sorata pšenice. Koncentracija željeza u zrnu pšenice izmjerena je na ICP-OES uređaju. Prosječna koncentracija željeza u čitavom uzorku iznosila je 41, 13 ± 9, 5 mg kg- 1. Čitav uzorak podijeljen je u pet skupina s obzirom na podrijetlo sorata (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Njemačka i Češka). Uspoređujući skupine najvišu prosječnu koncentraciju željeza imala je skupina hrvatskih sorata pšenice (48, 37 ± 15, 42 mg kg- 1), dok je najnižu koncentraciju imala skupina mađarskih sorata (35, 87 ± 3, 87 mg kg- 1). Prosječna koncentracija željeza kod skupine austrijskih sorata iznosila je 44, 56 ± 10, 68 mg kg-1, kod skupine njemačkih sorata bila je 37, 11 ± 4, 91 mg kg-1 i kod čeških sorata iznosila je 39, 85 ± 0, 75 mg kg-1. Veza između koncentracije željeza u zrnu pšenice i podrijetla ispitivana je Spearmanovim (rs) koeficijentom korelacije, pri čemu nije utvrđena statistički značajna veza između ispitivanih svojstava rs = - 0, 05 (p = 0, 82 ; n = 20).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Andrijana Rebekić
(mentor)