Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 799475

Skladištenje jabuka u uvjetima kontrolirane atmosfere


Simeunović, Brankica
Skladištenje jabuka u uvjetima kontrolirane atmosfere, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 799475 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Skladištenje jabuka u uvjetima kontrolirane atmosfere
(Storage of apples in controlled atmosphere conditions)

Autori
Simeunović, Brankica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2014

Stranica
31

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
jabuka ; kontrolirana atmosfera ; skladištenje
(apple ; controlled atmosphere ; storage)

Sažetak
Hladnjače s kontroliranom atmosferom su široko korištena tehnologija za dugoročno čuvanje svježe ubranog voća. Od kada se primjenjuju, prostori s kontroliranom atmosferom (i odgovarajućim temperaturama) pokazali su se najučinkovitijima za dugotrajno čuvanje jabuka. Kroz niz bioloških procesa (respiracija), jabuka uzima kisik i stvara ugljikov dioksid, vodu i toplinu. Kontrolirana atmosfera je potpuno prirodni proces koji reducira respiraciju na minimum, kontrolirajući prvenstveno koncentraciju ugljikovog dioksida i kisika. Hladnjače sa kontroliranom atmosferom omogućuju dostupnost svježeg voća tijekom cijele godine. Mnogi kultivari mogu biti čuvani značajnih 9-12 mjeseci, za razliku od samo 5 do 6 mjeseci, ako se koriste hladnjače s normalnom atmosferom. Da bi se učinkovito održala kakvoća jabuke, atmosfera hladnjače mora imati kontroliranu količinu vlage, kisika, ugljikovog dioksida i temperature. Vrlo važan je raspon koncentracije O2 i CO2, gdje obje moraju biti održavane na 0, 5 do 2, 5%. Točan optimum koncentracije varira za različite sorte jabuka. Relativna vlažnost zraka se održava u rasponu od 90 do 95 %, a temperatura na oko 1°C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Simeunović, Brankica
Skladištenje jabuka u uvjetima kontrolirane atmosfere, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Simeunović, B. (2014) 'Skladištenje jabuka u uvjetima kontrolirane atmosfere', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Simeunovi\'{c}, Brankica}, year = {2014}, pages = {31}, keywords = {jabuka, kontrolirana atmosfera, skladi\v{s}tenje}, title = {Skladi\v{s}tenje jabuka u uvjetima kontrolirane atmosfere}, keyword = {jabuka, kontrolirana atmosfera, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Simeunovi\'{c}, Brankica}, year = {2014}, pages = {31}, keywords = {apple, controlled atmosphere, storage}, title = {Storage of apples in controlled atmosphere conditions}, keyword = {apple, controlled atmosphere, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font