Pregled bibliografske jedinice broj: 799347
Prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru
Prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru // Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, 4 (2015), 2; 105-112 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 799347 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru
(Dietary habits of students of the University of Mostar)
Autori
Banožić, Marija ; Ljubić, Anamarija ; Pehar, Marija ; Ištuk, Jozo ; Čačić Kenjerić, Daniela
Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku (2233-1220) 4
(2015), 2;
105-112
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prehrambene navike ; studenti ; prehrana
(dietary habits ; students ; nutrition)
Sažetak
Uvod i cilj: Prehrambene navike se stječu u ranom stadiju života. Upravo tijekom razdoblja studiranja mladi ljudi najčešće se po prvi put suočavaju sa samostalnošću i kreiraju vlastite životne, pa tako i prehrambene navike. Iz tog razloga cilj rada bio je ispitati prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru, te utvrditi u kojoj se mjeri one podudaraju s preporučenim smjernicama za pravilnu prehranu. Metode: Ispitivanje je provedeno primjenom anonimnog, jednokratnog upitnika, sa pitanjima zatvorenog tipa, koji je obuhvatio podatke o spolu, učestalosti dnevnih obroka i doručka, zatim o količini i vrsti unesene tekućine, konzumaciji grickalica i različitih vrsta hrane na tjednoj bazi, te korištenju dodataka prehrani. Rezultati: Prikupljeni podaci su izraženi na cjelokupnu ispitivanu populaciju, te na podskupine kreirane obzirom na spol. U usporedbi s preporučenim dnevnim porcijama različitih vrsta hrane konzumacija voća i povrća je poprilično mala, kao i konzumacija ribe. Dobiveni podaci o prehrambenim navikama ukazuju na male razlike među spolovima. Zaključak: Istraživanje na temu prehrambenih navika studenata bilježi odstupanja od preporuka za zdrav životni stil, te je poželjno organizirati različite radionice i predavanja na temu pravilne prehrane, kako bi se studenti educirali o pravilnoj prehrani sukladnoj njihovim potrebama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts