Pregled bibliografske jedinice broj: 799048
Rast i razvoj pšenice od sjetve do žetve
Rast i razvoj pšenice od sjetve do žetve, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 799048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast i razvoj pšenice od sjetve do žetve
(Growth and deveoplment wheat from sowing to
harvest)
Autori
Jelić, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.10
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Rastija, Mirta
Ključne riječi
pšenica ; fenološke faze ; agroekološki uvjeti
(wheat ; phenological stages ; agroecological conditions)
Sažetak
Pšenica je globalno najraširenija biljka u svijetu koja se uzgaja za ljudsku prehranu. Rast i razvoj pšenice je vrlo složen proces i vrlo je bitno poznavati fenološke faze rasta. Tijekom svog životnog ciklusa pšenica ima različite potrebe za agroekološkim uvjetima, pa su izmjenama vanjskih činitelja (voda, toplina, svjetlost, hraniva i dr.) uvjetovani stadiji razvoja – jarovizacija, svjetlosni stadij, spektrostadij, stadij intenzivne svjetlosti i stadij naglašene mineralne ishrane. Prema klasičnoj podjeli postoje sljedeće fenološke faze: klijanje, nicanje, ukorjenjivanje, busanje, vlatanje, klasanje, cvatnja i oplodnja, formiranje zrna i sazrijevanje, te 12 etapa organogeneze. Optimalni uvjeti za rast i razvoj pšenice podrazumjevaju adekvatnu opskrbu vodom, toplinom, svjetlosti i hranivima, preporučeni plodored i obradu tla, gnojidbu i zaštitu usjeva, izbor kvalitetnih sorti itd. Trajanje određenih faza značajno ovisi o okolinskim uvjetima, prvenstveno o vremenskim prilikama u pojedinoj godini, pa sukladno tome varira i prinos zrna pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek