Pregled bibliografske jedinice broj: 799038
Heljda (Fagopyrum esculentum L.) – zaboravljena biljka ili biljka budućnosti
Heljda (Fagopyrum esculentum L.) – zaboravljena biljka ili biljka budućnosti, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 799038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Heljda (Fagopyrum esculentum L.) – zaboravljena
biljka ili biljka budućnosti
(Buckwheat (Fagopyrum esculentum) - forgotten plant
or plant of the future)
Autori
Turkalj, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
01.10
Godina
2013
Stranica
30
Mentor
Rastija, Mirta
Ključne riječi
heljda ; uzgoj ; upotreba ; nutritivni sastav ; ljekovitost
(buckwheat ; growing ; utilization ; nutritional composition ; medicinal)
Sažetak
Heljda je izuzetno je važna biljka u prehrani i zdravlju ljudi. Može se uzgajati kao glavni i kao postrni usjev. Zbog kratke vegetacije najčešće se koristi kao postrni usjev. Zbog niskih prinosa od 2 t po hektaru kao glavnog usjeva i 1 do 1, 5 t kao postrnog usjeva heljda je za nas neisplativa kultura, što se vidi po malim zasijanim površinama, te se smatra zaboravljenom biljkom iako ima velik agrotehnički značaj. Heljda je biljka malih zahtjeva prema tlu, a ostavlja tlo čisto od korova te je vrlo dobra predkultura. Biljka heljde se može u potpunosti iskoristiti. Medonosna je biljka, žetvene ostatke koristimo kao zelenu gnojidbu, a zelena masa i slama koristi se za stoku. Zrno, odnosno sjemenka heljde, kvalitetnog je nutritivnog sastava u pogledu bjelančevina i esencijalnih aminokiselina, a u usporedbi s ostalim žitaricama ima više vitamina i minerala te ne sadrži gluten. Osim prehrambene, ova biljka ima i farmaceutsku vrijednost jer je bogata glikozidom rutinom te je dokazana njezina ljekovitost u borbi protiv mnogih bolesti današnjice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)